Ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στο Καράκας Βλαντιμίρ Ζαέσκι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες να μπορούσαν να υπερβούν τις απειλές και να επιχειρήσουν στρατιωτική επέμβαση πλήρους κλίμακας στη Βενεζουέλα.

«Ένα τέτοιο σενάριο είναι, δυστυχώς, εφικτό … Από την επαγγελματική μου εμπειρία έμαθα ότι … [οι Ηνωμένες Πολιτείες] τονίζουν ότι πάντα εξετάζουν όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης μιας βασισμένης στην χρήση βίας. Ειδικά αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ανοιχτά την αναζωπύρωση του δόγματος του Monroe και δήλωσαν ότι θεωρούν όλα τα εδάφη που βρίσκονται νότια των συνόρων τους ως το αγαπημένο τους κατώφλι», τόνισε ο πρεσβευτής.

Στις αρχές Ιουλίου, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης, το όνομα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, ότι τον Αύγουστο του 2017 ο Τραμπ συζήτησε με τους βοηθούς του τη δυνατότητα στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάι Μαντούρο κάλεσε τους στρατιωτικούς της χώρας να είναι έτοιμοι να αποκρούσουν την επιθετικότητα των ΗΠΑ μετά από τις εκθέσεις σχετικά με τον Τραμπ, εξετάζοντας σοβαρά τη δυνατότητα εισβολής στη Μπολιβιανή Δημοκρατία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θεωρεί απαράδεκτες οποιεσδήποτε στρατιωτικές επιλογές όσον αφορά τη Βενεζουέλα και προειδοποίησε ότι θα κλιμακώσουν περαιτέρω την κατάσταση στη χώρα.