Με πορείες μνήμης θα τιμηθεί σε όλη τη χώρα η 46η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ επί ποδός έχει τεθεί η ΕΛ.ΑΣ για τον φόβο επεισοδίων από τους γνωστούς κουκουλοφόρους.

Εκτός από την καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, στην Αθήνα, πορείες θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη και σε ακόμη οκτώ πόλεις.

Τα αστυνομικά μέτρα

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός, με την προσοχή τους στραμμένη (για την Αθήνα) στα Εξάρχεια, όπου θα κυκλοφορούν και αστυνομικοί με πολιτικά.

Προκειμένου να αποτραπεί η δράση των κουκουλοφόρων και να εμποδιστεί η πρόσβασή τους σε ταράτσες των Εξαρχείων τις οποίες χρησιμοποιούν ως «ορμητήριο», ελικόπτερο και drones θα μεταδίδουν στο Κέντρο Επιχειρήσεων εικόνα από την περιοχή συνεχώς.

«Αστακοί» θα γίνουν κυβερνητικά κτήρια, πρεσβείες και ΑΕΙ, με ιδιαίτερη έμφαση στη φρούρηση της ΑΣΟΕΕ, μετά και τα πρόσφατα επεισόδια που σημειώθηκαν εκεί, αλλά και την αστυνομική επιχείρηση που έφερε στο φως «γιάφκα» εντός του πανεπιστημίου. Σημειώνεται ότι φέτος οι αστυνομικές αρχές θα μπορούν να επιχειρούν εντός του πανεπιστημιακού χώρου μετά την κατάργηση του ασύλου και χωρίς να χρειάζεται εισαγγελική άδεια ή παρέμβαση των πρυτάνεων.

Επίσης, για πρώτη φορά θα είναι στους δρόμους και η νεοσύστατη Ομάδα «Δράση» που αντικατέστησε την «ΔΕΛΤΑ». Πενήντα αστυνομικοί, σε πέντε ομάδες των δέκα, που θα επιβαίνουν σε δίκυκλα, θα κινούνται διαρκώς σε όλους τους χώρους του κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα στα Εξάρχεια, ενώ θα υποστηρίζουν τις ενέργειες των ΜΑΤ.

Σημειώνεται ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ έχει δώσει εντολές στου αστυνομικούς που θα πραγματοποιούν περιπολίες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Οι πορείες

Στην Αθήνα η καθιερωμένη πορεία έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις τέσσερις το απόγευμα, αλλά οι πύλες του Πολυτεχνείου θα κλείσουν περίπου δύο ώρες νωρίτερα.

Η πορεία για το Πολυτεχνείο στην Θεσσαλονίκη, το κέντρο της οποίας θα τεθεί σε «καραντίνα», θα ξεκινήσει κατά τις 17:00, ενώ στην Πάτρα στις έξι.

Στις έξι το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί οι πορείες σε Ηράκλειο, Χανιά και Γιάννενα, ενώ μισή ώρα αργότερα έχουν προγραμματιστεί οι πορείες σε Κέρκυρα και Λάρισα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω των εορτασμών θα υπάρξουν και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με αναπροσαρμογές δρομολογίων λεωφορείων και τρόλεϊ ανάλογα με τις εκάστοτε κυκλοφοριακές συνθήκες.

Τα μέτρα και όσον αφορά την Τροχαία θα κορυφωθούν από τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, ημέρα της πορείας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, ενώ θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

tomanifesto.gr

Πηγή: Πολυτεχνείο 2019: Το πρόγραμμα των διαδηλώσεων και τα μέτρα της αστυνομίας