Ως έναν γνήσιο Έλληνα πατριώτη, περιγράφουν οι φίλοι και οι συγγενείς τον 35χρονο Κωνσταντίνο Κατσιφά, ο οποίος δολοφονήθηκε με δύο σφαίρες στην καρδιά και στο κεφάλι από Αλβανούς κομάντο στο χωριό Βουλιαράτες του Αργυροκάστρου.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο Κωνσταντίνος είχε εγκαταλείψει την Αθήνα, όπου έμενε με τη σύζυγό του και την κόρη τους και είχε επιστρέψει στους Βουλιαράτες. Εργαζόταν ως σιδεράς και φρόντιζε να μη λείψει ποτέ τίποτα από την οικογένειά του. Τον τελευταίο καιρό ήταν σε διάσταση με τη σύζυγό του, όμως και οι δύο έκαναν προσπάθειες επανασύνδεσης για χάρη της κόρης τους.

«Ήθελε να μείνει στον τόπο του. Δε θα ξεχάσω ποτέ το πάθος του για την πατρίδα, την αγάπη του για τη Βόρειο Ήπειρο και τη συνέχισή του τόπου του. Η ζωή του όλη ήταν μία θυσία», είπε μια φίλη του στο star.

«Αγαπούσε την πατρίδα του και τον εκτέλεσαν όταν εκείνος φώναζε “ζήτω η Ελλάδα”. Ήρθε στο χωριό για την 28η Οκτωβρίου και ύψωσε την ελληνική σημαία σε διάφορα σημεία του χωριού, γι’ αυτό του την είχαν στημένη. Ήταν ένα από τα καλύτερα παλικάρια για εμάς ήταν ήρωας», είπε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», ξάδελφος του Κωνσταντίνου Κατσιφά.

«Ο Κωνσταντίνος “έφυγε” γιατί είχε υπερβολική αγάπη στην πατρίδα. Η ζωή του ήταν η ελληνική σημαία, πέθανε για την Ελλάδα. Δεν ήταν εγκληματικό στοιχείο, δεν απείλησε κανέναν», είπε κλαίγοντας μια φίλη του.

Mιλώντας στην τηλεοπτική κάμερα, κάτοικοι στους Βουλιαράτες είπαν ότι ο Κωνσταντίνος ήταν τον τελευταίο καιρό στοχοποιημένος από τις αλβανικές αρχές γιατί ήταν εκείνος που την 28η Οκτωβρίου σημαιοστόλιζε όλο το χωριό.

Την Κυριακή δεν τον είχαν αφήσει να υψώσει μια ελληνική σημαία, εκείνος όμως φέρεται να το έκανε παρά την απαγόρευση, με αποτέλεσμα να έχουμε την τραγική εξέλιξη με τη δολοφονία του 35χρονου.

Δύο οι εκδοχές για τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσιφά

Μιλώντας στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βορειοηπειρωτών «Ομόνοια», Λ. Παππάς είπε ότι ο Κωνσταντίνος είχε υψώσει την ελληνική σημαία στο νεκροταφείο πεσόντων στον ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Οι Αλβανοί αστυνομικοί την κατέβασαν, κάτι που εκνεύρισε τον 35χρονο, με αποτέλεσμα να έχουν ένα φραστικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τον κ. Παππά οι αστυνομικοί έδειξαν στον Κατσιφά τα όπλα τους, λέγοντάς του να σταματήσει κι εκείνος εξοργίστηκε πιο πολύ με αποτέλεσμα να πάει σπίτι του, να πάρει ένα καλάσνικοφ και να επιστρέψει στην πλατεία, πυροβολώντας στον αέρα.

Οι αστυνομικοί τον κυνήγησαν και τον εντόπισαν λίγο έξω από τους Βουλιαράτες. Τι ακριβώς συνέβη εκεί κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Υπάρχουν μάλιστα δύο εκδοχές. Η μία λέει ότι τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ και η δεύτερη λέει ότι προηγήθηκε συμπλοκή, ο Κωνσταντίνος αρνήθηκε να παραδοθεί στις αλβανικές αρχές, άρχισε να πυροβολεί και όταν ξέμεινε από σκάγια βγήκε από την κρυψώνα του με προτεταμένο το όπλο, φώναξε «Ζήτω η Ελλάδα» και τον πυροβόλησαν.

Πάντως όσοι τον γνώριζαν κάνουν λόγο για ένα παιδί που δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα, ήσυχος οικογενειάρχης που αγαπούσε πάρα πολύ την πατρίδα του. Οι ελληνικές αρχές είναι θορυβημένες από τη δολοφονία του 35χρονου Βορειοηπειρώτη και το απόγευμα το υπουργείο Εξωτερικών έχει καλέσει τον Αλβανό πρέσβη για διάβημα διαμαρτυρίας.

ΠΗΓΗ: star.gr