Στον βουλευτή Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανο Γκίκα με αφορμή τη δήλωση του για το προσφυγικό, απαντάει ο πρώην βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης. 

Ο Κώστας Παυλίδης αναλυτικά αναφέρει: 

«Αγαπητέ Στέφανε Γκίκα με αφορμή την παραπάνω δήλωση σου θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:

Το ήξερες κι ο ίδιος ότι δεν θα έκανες ποτέ – και δεν έκανες φυσικά – μια τέτοια δήλωση το 2015 (χρονιά των μεγάλων προσφυγικών ροών) όταν αποφάσιζε η κυβέρνηση Συριζα να φέρει πρόσφυγες όχι στην Κέρκυρα και τα Ιονια αλλά στην ενδοχώρα. Αντιθέτως ίσως θα ησουν μαζί με αυτούς που θα έκλειναν το λιμάνι, αν γινόταν κάτι αντίστοιχο στην Κέρκυρα.
2. Το κόμμα σου υποστήριζε και υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι δεν είναι πρόσφυγες αλλά «λαθρομετανάστες». Τώρα μιλάς για οικογένειες προσφύγων που θα έρθουν. Όταν έρχονται στην Κέρκυρα επί ΝΔ είναι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες λόγω γεωστρατηγικων παραγόντων.. Όταν ερχόντουσαν επί Συριζα ήταν επικίνδυνοι λαθρομεταναστες που τους καλούσε η κυβέρνηση. Πώς θα τους διαχωρίσετε τώρα από τους τζιχαντιστες και λοιπούς εγκληματίες δεν μας λές όμως.
Συνάδελφοι σου βουλευτές της ΝΔ πρωτοστατούν σε αρκετά μέρη της χώρας για να μην ανοίξουν τα σχολεία σε προσφυγοπουλα, να μην ανοίξουν οι πόρτες στα πούλμαν που τους φέρνουν κλείνοντας δρόμους και υποστηρίζοντας εκδηλώσεις μίσους και ρατσισμού χωρίς όμως να τους καταγγέλλεις όπως έκαναν άλλοι συνάδελφοι σου βουλευτές της ΝΔ όπως η Ντόρα Μπακογιαννη και διαφοροι άλλοι.
4. Το 1% του πληθυσμού δεν είναι μερικές οικογένειες αλλά 1000 άτομα το λιγότερο. Είναι 200 με 300 οικογενειες. Να είσαι ειλικρινής με τα νούμερα και να μην φτιάχνουμε εντυπώσεις για να χρυσώνουν το χάπι και να μην παίζουμε με τις λέξεις για να το περάσουμε στα μουλωχτά.
5. Η διαχείριση του ζητήματος θέλει ανοικτά μυαλά, ειλικρινή ενημέρωση, καλή προετοιμασια, ανοικτό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες για τον σχεδιασμό και την άρση ξενοφοβικών αντανακλαστικών.
Όποιος προσπαθήσει να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα με πολιτικαντισμό, χωρίς ειλικρίνεια, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς σταθερό μέτωπο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς απέναντι σε καθε μισανθρωπισμό και ρατσισμό που θα εκφραστεί και θα εκδηλωθεί κοινωνικά είναι καταδικασμένος να αποτύχει.

Η ακροδεξιά ρητορική τόσων χρόνων της ΝΔ πάνω στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα περνά τώρα από το «ταμειο» της πραγματικότητας και του ρεαλισμού και θα πληρωθεί ανάλογα!
Αγαπητέ Στέφανε και το δυσκολότερο 2015 των 1000 αφίξεων την ημερα στο Αιγαίο, «ανάγκη υπήρχε» όπως λες αλλά κάνατε πως δεν την βλέπατε. Κάνατε φτηνή, λαϊκίστικη αντιπολίτευση πάνω στα πτώματα παιδιών στο Αιγαίο. Δεν είμαστε ίδιοι και δεν θα γίνουμε.
Γιατί η ανθρώπινη ζωή παιδιών και ταλαιπωρημένων ανθρώπων για κάποιους μετρά περισσότερο από τα μικροπολιτικά εκλογικά σας ποσοστά…
O tempora o mores !