Μετά από 20 χρόνια στο τιμόνι μιας από τις μεγαλύτερες, σήμερα, εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, ο ιδρυτής της Alibaba αποχωρεί σήμερα από επικεφαλής της, σηματοδοτώντας το πέρας ενός κεφαλαίου και το άνοιγμα ενός νέου στην ιστορία μιας από τις πολυτιμότερες επιχειρήσεις της Κίνας, αναφέρει το crashonline.gr.

Η Alibaba θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «αντικατοπτρισμός» της Amazon. Ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1999 ως εταιρεία online εμπορίου και σήμερα έχει εξελιχθεί σε έναν τεχνολογικό γίγαντα με δραστηριότητες που εκτείνονται από τα logistics μέχρι το cloud computing. Αυτή τη στιγμή ο ετήσιος τζίρος της εταιρείας ανέρχεται στα 56 δισεκατομμύρια δολάρια, απασχολώντας 102.000 εργαζόμενους.

Οι κομβικές στιγμές στην εξέλιξη της Alibaba ήταν το δάνειο των 20 εκατομμυρίων δολαρίων από την ιαπωνική Softbank το 2000, η επένδυση του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίου από τη Yahoo το 2004 για το 40% των μετοχών, η είσοδος στην αγορά του cloud computing το 2009 και η δημόσια IPO στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2014.

Ο πρώην δάσκαλος αγγλικών και πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας το 2016, αποχωρεί από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου της μεγαλύτερης εταιρείας της Κίνας στα 55ά του γενέθλια, μετά τη δημιουργία μίας περιουσίας ύψους 41,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων – μια επιτυχία που ξεπέρασε μόνο ο Ινδός Mukesh Ambani στην Ασία, σύμφωνα με τον Δείκτη Bloomberg Billionaires. Η πρωτοφανής μετεξέλιξη του σε μεγιστάνα του ηλεκτρονικού εμπορίου από μία προσπάθεια που ξεκίνησε στο διαμέρισμά του το 1999, αντικατοπτρίζει τη γενικότερη εξέλιξη της Κίνας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Ο Τζακ Μα θα παραμείνει εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας. Τον τελευταίο καιρό έγινε στόχος σφοδρής κριτικής μετά τις δηλώσεις ότι στο τεχνολογικό επιχειρείν το σύστημα «9-9-6» είναι απαραίτητο για την επιτυχία, εννοώντας εργασία από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, επί 6 ημέρες την εβδομάδα.

Πηγή: Παγκόσμιο σοκ από την αιφνίδια αποχώρηση του ιδρυτή της Alibaba!