Σε σύγχρονη… αντιπαροχή εξελίσσεται το Airbnb που ανανεώνει παλιά διαμερίσματα, κατοικίες, αλλά και ολόκληρα κτήρια, δίνοντας λύση στο οικονομικό αδιέξοδο εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών.

Τα τελευταία χρόνια, ολόκληρες πολυκατοικίες σε περιοχές όπως η Κυψέλη, τα Πατήσια, τα Εξάρχεια, οι Αμπελόκηποι αλλάζουν χέρια και τα διαμερίσματά τους ανακαινίζονται και μετατρέπονται σε σύγχρονα ακίνητα για να εκμισθωθούν στη συνέχεια μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb.

Πρωταγωνιστές του ελληνικού real estate είναι οι Ρώσοι, οι Κινέζοι, οι Λιβανέζοι και οι Ισραηλινοί επενδυτές που εκμεταλλεύονται τις χαμηλές τιμές και τη νέα τάση του Airbnb.

Παλιές πολυκατοικίες 30, 40 ακόμα και 50 ετών, γίνονται «μπουτίκ» επιπλωμένων διαμερισμάτων, που στοιχίζουν ελάχιστα σε σχέση με αντίστοιχα κτήρια σε πόλεις του εξωτερικού με ανάλογο τουριστικό ενδιαφέρον, σε ένα επενδυτικό προϊόν το οποίο εκμισθώνεται σε τουρίστες και που στη συνέχεια μπορεί να πωληθεί σε κάποιον θεσμικό επενδυτή.

Όπως αναφέρει στα Νέα ο Δημήτρης Μπινιάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, η Κυψέλη είναι μια από τις περιοχές που έχει ανέβει το τελευταίο διάστημα, με τις τιμές των κατοικιών να έχουν διπλασιαστεί. Από 400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο που πωλούνταν τα διαμερίσματα πριν από τρία χρόνια, οι τιμές πλέον έχουν εκτοξευτεί στα 800 και 1.000 ευρώ το τετραγωνικό. Παραμένουν όμως σε χαμηλά επίπεδα και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Κυψέλη και συγκεκριμένα η περιοχή γύρω από την Πλατεία Φωκίωνος Νέγρη εξελίσσεται σε νέα γειτονιά της Airbnb.

Η ζήτηση για ολόκληρες πολυκατοικίες των έξι και των δέκα διαμερισμάτων είναι ιδιαίτερα αυξημένη, όπως αναφέρει.

«Οι ξένοι στρέφονται πλέον στην αγορά αυτοτελών κτηρίων» σημειώνει ο Δημήτρης Μπινιάρης και προσθέτει ότι η επένδυση αυτή δεν είναι εύκολη καθώς θα πρέπει να πειστούν οι ιδιοκτήτες να πουλήσουν το διαμέρισμά τους.

«Οι ξένοι θέλουν ολόκληρο το κτήριο για να αποφασίζουν μόνοι τους για την ανακαίνισή του, γιατί έστω και ένας ιδιοκτήτης να διαφωνεί καμία μετατροπή δεν μπορεί να γίνει στην πολυκατοικία».

Όσοι επενδύουν στην αγορά ολόκληρου του κτηρίου αποφεύγουν και τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ιδιοκτητών σε πολυκατοικίες του κέντρου λόγω Airbnb.
Ενδεικτικά, σήμερα μια παλαιά πολυκατοικία 1.000 τετραγωνικών μέτρων στην Κυψέλη κοστίζει περίπου 800.000 με ένα εκατομμύριο ευρώ!

Πηγή: www.newmoney.gr