Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου – πηγή άρθρου pentapostagma.gr

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει μια βιαστική έξοδο από την πόλη Μανμπίζ της Βόρειας Συρίας και πρόκειται να βοηθήσει τη Ρωσία να εγκατασταθεί εκεί ενόψει της τουρκικής εισβολής και της απόπειρας εθνοκάθαρσης των Κούρδωνπου υποστηρίζονται από το Πεντάγωνο, αποκαλύπτει το αμερικανικό περιοδικό Newsweek.

Από τη Δευτέρα είχε προγραμματιστεί να αποχωρήσουν επισήμως οι δυνάμεις των ΗΠΑ από τη Μάνμπιζ εντός 24 ωρών, αφήνοντας πίσω τους τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις των Κούρδων ως δύο αντίπαλες ομάδες – τη συριακή κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από τη Ρωσία και το Ιράν, και τους υποστηριζόμενους από την Τουρκία τζιχαντιστές του FSA εναντίον της. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσεότι το προσωπικό των ΗΠΑ, «έχοντας παραμείνει στην περιοχή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, βοήθησε τις ρωσικές δυνάμεις να περιηγηθούν γρήγορα σε περιοχές που δεν ήταν ασφαλείς.»

«Ουσιαστικά παραδίδουμε τον έλεγχο της πόλης», δήλωσε ο αξιωματούχος. Το Πεντάγωνο προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει το εν λόγω δημοσίευμα.

Αντιμέτωποι με δυνητικά επικείμενη σύγκρουση με τις τουρκικές δυνάμεις και τους τζιχαντιστές του FSA, οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας επέλεξαν να επανευθυγραμμιστούν με την κεντρική κυβέρνηση και τη Μόσχα, μια απρόσμενη συνεργασία που σύντομα θα κληθεί να δοκιμαστεί στο άγριο πεδίο της Συρίας.

Καθώς τα Συριακά στρατεύματα και οι συμμαχικές πολιτοφυλακές κινήθηκαν για να συνεργαστούν με τις δυνάμεις υπό την καθοδήγηση των Κούρδων στην πόλη, οι μαχητές της λεγόμενης «αντιπολίτευσης» ξεκίνησαν τη δική τους πορεία προς τη Μάνμπιζ. Αναφορές από το σημείο μεταφέρουν πως ήδη έχουν αρχίσει οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών, υποδηλώνοντας ένα νέο μέτωπο στην πολυσύνθετη σύγκρουση που ταλαιπωρεί τη χώρα την τελευταία 8ετία.

Πηγή: Οι ΗΠΑ παρέδωσαν τη Μανμπίζ στους Ρώσους – Τίθεται σε εφαρμογή η συμμαχία Δαμασκού-Μόσχας-Κούρδων