Στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Ραφήνας,  εκτιμήθηκε ότι το μέγεθος της μέχρι τώρα ανθρωπιστικής βοήθειας από Δήμους, πολίτες, φορείς, οργανώσεις, επιχειρήσεις έχει υπερκαλύψει, προς το παρόν, τις ανάγκες των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή.

Ως εκ τούτου και λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ,  το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ αποφάσισε να αναλάβει τις εξής πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των πληγέντων συνανθρώπων μας:

  1. Να διαθέσει άμεσα το ποσό των 600.000 ευρώ στους δήμους Ραφήνας – Πικερμίου, Μαραθώνα και Μεγαρέων, το οποίο θα κατανεμηθεί ισόποσα, από 200.000 ευρώ, σε κάθε δήμο και θα διατεθεί μέσω των οικείων κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων κατά προτεραιότητα σε οικογένειες που καταστράφηκε η πρώτη κατοικία τους.
  2. Προτείνει, για τη στήριξη των πυροπαθών, να αποδεσμευτεί και να διατεθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους 1,5 εκατ. ευρώ. (500 χιλιάδες ευρώ για κάθε ένα από τους παραπάνω δήμους).
  3. Να ανοίξει Τραπεζικό Λογαριασμό Αλληλεγγύης. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα αποδοθεί, με διαφάνεια και για το τελευταίο ευρώ, σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις τοπικές αρχές στους πληγέντες της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Ο λογαριασμός αλληλεγγύης έχει ανοιχθεί στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και είναι ο εξής:

«ΚΕΔΕ- ΙΒΑΝ GR90 0110 1510 0000 1510 0284 874» ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

  1. Απευθύνει αίτημα προς δημάρχους να φιλοξενήσουν σε κατασκηνώσεις των δήμων παιδιά πυροπαθών και να τους παράσχουν ψυχολογική υποστήριξη.
  2. Να διαθέσει σε συνεργασία με το ΤΕΕ και τον πρόεδρο Γ. Στασινό, στους πυροπαθείς δήμους κλιμάκιο μηχανικών με στόχο να συνδράμουν τα κρατικά κλιμάκια για την επιτάχυνση των αυτοψιών και της καταγραφής οικοσκευών προκειμένου να γίνει άμεσα η απόδοση των αποζημιώσεων στους πληγέντες.
  3. Εφόσον κριθεί αναγκαίο, να προχωρήσει στην άμεση εκπόνηση μελέτης για την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων στις περιοχές που επλήγησαν.
  4. Εξετάζει τρόπους και διαδικασίες, μέσω του Γραφείου Απόδημου Ελληνισμού της ΚΕΔΕ για τη στήριξη των παιδιών πυροπαθών.
  5. Διατυπώνει το αίτημα προς τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογικές δηλώσεις των πολιτών που επλήγησαν να μην υποβληθούν την τρέχουσα, αλλά την επόμενη φορολογική περίοδο
  6. Να δοθεί η δυνατότητα στους πληγέντες δήμους με νομοθετική ρύθμιση να παραμείνουν σε λειτουργία και το επόμενο διάστημα της θερινής περιόδου οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί των περιοχών που επλήγησαν, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
  7. Ζητά τη διάθεση κονδυλίων μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.