Είναι εμφανές πλέον πως ο Καμμένος λειτουργεί ως στήριγμα του Τσίπρα. Η αποχώρησή του από την κυβέρνηση δεν έχει απολύτως καμία επίδραση στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία, αν ήθελε πραγματικά να την μπλοκάρει, είχε τρεις ευκαιρίες στο πρόσφατο παρελθόν που πήγαν χαμένες. Είναι ξεκάθαρο πως το «διαζύγιο» είναι σκηνοθετημένο και αποτελεί απλά άλλο ένα προεκλογικό παιχνίδι του δίδυμου Τσίπρα-Καμμένου.

Την ίδια στιγμή, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν το Μαξίμου να επιταχύνει τις εξελίξεις στη Βουλή, για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να προλάβει το συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας. Προφανώς οι ΣΥΡΙΖΑίοι παγώνουν γνωρίζοντας πως ο ελληνικός λαός είναι απέναντί τους.

Η «ηρωική» έξοδος την οποία επέλεξε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση στη δεδομένη χρονική στιγμή έχει στόχο μόνο την απόπειρα προσέγγισης εκλογικών ακροατηρίων. Επί της ουσίας, μετά την έγκριση της Συνταγματικής αναθεώρησης από τη σκοπιανή Βουλή, την Παρασκευή, τα τετελεσμένα είναι μη αναστρέψιμα. Δεν υπάρχει διεθνώς το ιστορικό προηγούμενο μία χώρα να ζητάει από μία άλλη να αλλάξει δύο φορές το Σύνταγμά της.

Ήδη η Ελλάδα, με βάση την ίδια τη Συμφωνία που υπέγραψαν Τσίπρας – Κοτζιάς, είναι υποχρεωμένη να καταθέσει αίτημα στο ΝΑΤΟ για να ενεργοποιήσει τη διαδικασία πρόσκλησης ένταξης προς τα Σκόπια. Ο κ. Τσίπρας έχει τους «151» για να την περάσει, οπότε μετά την αποχώρηση Καμμένου θα επιταχύνει τις διαδικασίες. Μέχρι τέλη Ιανουαρίου θα την έχει ψηφίσει.

Τρεις ευκαιρίες

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε τουλάχιστον τρεις ευκαιρίες να μπλοκάρει τη Συμφωνία και δεν το έκανε.

1. Εάν οι ΑΝΕΛ υπερψήφιζαν την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ την οποία κατέθεσε τον Ιούνιο του 2018, αποκλειστικά για το Σκοπιανό και όχι για την ευρύτερη κυβερνητική πολιτική, την επόμενη μέρα δεν θα μπορούσαν Τσίπρας και Κοτζιάς να σπεύσουν στις Σπέτσες για την τελετή της υπογραφής. «Αντ’ αυτού ο κ. Καμμένος προτίμησε να συνταχθεί με τον κ. Τσίπρα, δίνοντάς του το στυλό για να υπογράψει την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών» τον κατηγορεί η ΝΔ. Έκτοτε το κείμενο της Συμφωνίας που οι ΑΝΕΛ το αποκαλούσαν περίπου… κουρελόχαρτο χωρίς καμία νομιμοποίηση, εφαρμόστηκε με θρησκευτική ευλάβεια, δεν άλλαξε ούτε ένα κόμμα. Ο Π. Καμμένος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Κυριακή απάντησε ότι δεν θα έβγαινε από το μνημόνιο η χώρα γι’ αυτό στήριξε την κυβέρνηση. Παραδέχθηκε, όμως, ότι όντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαπραγματευόταν τη Συμφωνία εφόσον γίνονταν εκλογές.

2. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα μπορούσε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση πριν ή μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια (30 Σεπτεμβρίου 2018) το αποτέλεσμα του οποίου ο κυβερνητικός του εταίρος κ. Τσίπρας το διάβασε όπως ακριβώς ο Ζόραν Ζάεφ και ο ευρωπαϊκός και αμερικανικός παράγοντας -ως «ναι» στη Συμφωνία- επειδή η συμμετοχή των Σκοπιανών ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Και πάλι δεν το έκανε.

3. Ο κ. Καμμένος θα μπορούσε να φύγει από την κυβέρνηση πριν την εκκίνηση ή αμέσως μετά, της διαδικασίας για την αλλαγή του σκοπιανού Συντάγματος στη γείτονα. Και να έβρισκε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ο κ.Τσίπρας, εκείνος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι όντως έκανε ότι μπορούσε.

Καμία συνέπεια δεν έχει για τη Συμφωνία η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο που σχεδόν οι μισοί βουλευτές του μένουν και τη στηρίζουν. Όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους. Η ΝΔ κατηγορεί τον κ. Καμμένο ότι παίζει θέατρο παριστάνοντας τάχα τον Μακεδονομάχο ενώ στοιχήθηκε πίσω από όλες τις επιλογές του κ. Τσίπρα για το Σκοπιανό.

Η πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο τη Συμφωνία για το Σκοπιανό θα κλιμακωθεί. Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πειραιώς υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκε στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός να πιεστούν οι έξι βουλευτές που θα στηρίξουν την κυβέρνηση, να εξηγήσουν για ποιο λόγο το κάνουν τώρα, μετά από τέσσερα χρόνια, που βρίσκεται σε κατάρρευση, διαφωνώντας με τα κόμματα με τα οποία εξελέγησαν. Εκτός και αν υπήρξαν ανταλλάγματα, όπως επισημαίνουν κομματικές πηγές. Κι αυτό θα φανεί.

Πρέσινγκ θα ασκηθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση και στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, στον οποίο χρεώνουν ένα υποκριτικό προεκλογικό σόου. Σε αυτό εντάσσουν το ότι πήγε να κοινωνήσει μπροστά στις κάμερες και το στεφάνι που πέταξε στη θάλασσα των Ιμίων, ανεβάζοντας σχετικό βίντεο.

«Ο κ. Καμμένος θα μείνει στην ιστορία ως ένας κατάπτυστος πολιτικός τυχοδιώκτης που δεν δίστασε να θυσιάσει ακόμη και το εθνικό συμφέρον της χώρας για να μείνει στην καρέκλα του για λίγους μήνες» τονίζουν κομματικές πηγές της ΝΔ.

Τον κατηγορούν ότι γι’ αυτό αρνείται να διαγράψει τον Παπαχριστόπουλο που θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία, προκειμένου να έχουν πέντε βουλευτές οι ΑΝΕΛ και μην απολέσει τα κοινοβουλευτικά προνόμια του πολιτικού αρχηγού (μετακλητούς υπαλλήλους, αριθμός ανδρών ασφάλειας, χρόνος ομιλίας στη Βουλή κλπ).

ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΤΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ

Παράλληλα, τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στα πολιτικά και τα δημοσιογραφικά γραφεία μια πληροφορία, η οποία είναι μεν ανεπιβεβαίωτη, αλλά συνιστά εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη για να αναμείνει κανείς την επαλήθευση ή τη διάψευσή της. Οπότε, τη μεταφέρουμε με πάσα επιφύλαξη.

Η κυβέρνηση Τσίπρα φέρεται να εξετάζει σοβαρότατα το ενδεχόμενο να φέρει προς έγκριση στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, άρον άρον, την ερχόμενη Πέμπτη, με προφανή στόχο τον φόβο της πίεσης που θα μπορούσε να ασκήσει το συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για το θέμα την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα! Όσο γρηγορότερα τελειώσει το… πολιτικό μαρτύριο για τον Τσίπρα, τόσο το καλύτερο.

Η κυβέρνηση φαίνεται πολύ στριμωγμένη με την εξέλιξη των πραγμάτων, καθώς θεωρεί πως δεν μπορεί να κάνει πίσω για πλειάδα λόγων, εσωτερικών και εξωτερικών, όμως το πολιτικό ένστικτο χτυπάει δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου. Η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης έγινε μιάμιση μέρα αντί για τρεις και αναβλήθηκε μέχρι νεοτέρας η συζήτηση του σχεδίου νόμου για την εκπαίδευση.