«Τον εχθρό σου πρέπει να τον επιλέγεις, γι’ αυτό είπα σε κάποιον «εσύ δεν κάνεις ούτε για εχθρός μου, ούτε για φίλος μου»» είπε ο Νίκος Κοτζιάς κατά την ομιλία του στο Ηράκλειο Κρήτης όπου πραγματοποιεί την πρώτη του περιοδεία ως κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, μετά την παραίτησή του από το υπ. Εξωτερικών.

Σε μια ομιλία που συνοδεύτηκε από αιχμές κατά του Πάνου Καμμένου αλλά και μηνύματα και υπονοούμενα, ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών μίλησε στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει και περιοδεία στην Κομοτηνή.

Οπως είπε ξεκινώντας την ομιλία του «ζούμε σε πια εποχή που η εντιμότητα, το θάρρος η παρρησία είναι απαραίτητες».

Ο Νίκος Κοτζιάς υπεραμύνθηκε της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, για την οποία ενημέρωσε το Σάββατο, στην τελετή παράδοσης του υπουργείου Εξωτερικών στον Αλέξη Τσίπρα.

«Το μέγεθος της αιγιαλίτιδας ζώνης που έχουμε ετοιμάσει – είναι έτοιμα τα προεδρικά διατάγματα – είναι μεγαλύτερη από την έκταση της Θεσσαλίας» είπε ο κ. Κοτζιάς και απαντώντας στις αιτιάσεις όσων αντιδρούν είπε:

«Μεγαλώσαμε την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά το 1948, γι’ αυτό σκούζουν οι οπαδοί της αδράνειας».

Αναφερόμενος στο θέμα της ΠΓΔΜ διερωτήθηκε: «Θέλουμε διαμελισμό της γειτονικής χώρας, όπως θέλουν κάποιοι – και θα μιλήσω όταν έρθει η ώρα – ή ειρηνική συμβίωση και ανάπτυξη στα Βαλκάνια;».

Αναφερόμενος στο ονοματολογικό, είπε πως στην ψηφοφορία στα Σκόπια, τονίστηκε πως η ΠΓΔΜ (την οποία αποκαλούν δεκάδες κράτη στον κόσμο «Μακεδονία») αλλάζει όνομα, μετονομάζεται σε «Βόρεια Μακεδονία».

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Ν. Κοτζιάς προανήγγειλε ότι θα μιλήσει εκτενώς στην Κομοτηνή τις επόμενες ημέρες, αλλά έδωσε το περίγραμμα της τακτικής που άσκησε:

«Προσπαθούμε να κρατάμε το θηρίο που λέγεται Τουρκία, ώστε να μην βγάλει τα εσωτερικά του επάνω μας, αλλά αυτό να μην εκλαμβάνεται ως ένδειξη αδυναμίας».

Για τα μυστικά κονδύλια

Αναφερόμενος στα μυστικά κονδύλια επανέλαβε:

«Το Πράττω θα απαιτήσει όπως υπάρξει μια υπηρεσιακή επιτροπή για το ΥΠΕΞ για τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων από την ίδια επιτροπή να περνάνε και τα άλλα υπουργεία».

«Εμείς στείλαμε 93 υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Κάποιοι πήγαν φυλακή. Όταν κάποιοι πουλάνε βίζες στην Κων/πολη είναι εγκληματίες» είπε ακόμη.

«Δεν εκβιάζω, ούτε εκβιάζομαι»

Ο Ν. Κοτζιάς έσπευσε να προσθέσει σε μια αποστροφή του λόγου του που ερμηνεύτηκε ως έμμεση αναφορά στον Πάνο Καμμένο:

«Η Δημοκρατία υπονομεύεται όταν δεν παλεύεις ενάντια στην διαφθορά. Υπονομεύεται όταν ανοίγεις το στόμα σου για να πουλήσεις ομορφιά και εξυπνάδα

Ο Πατριωτισμός όμως απαιτεί υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Χρειάζεται κίνημα ενάντια στο εκφυλισμό και σε όσους απειλούν και εκβιάζουν Προσωπικά, ούτε εκβιάζω ούτε εκβιάζομαι».

«Το δικό μου το στόμα δεν κλείνει»

Και πρόσθεσε: «Εκμαυλίζεται ο δημόσιος βίος με fake news. Το δικό μου στόμα και το στόμα του ΠΡΑΤΤΩ δεν κλείνει.

Οι απειλές ζωής, οι σφαίρες και οι σακούλες με αίματα δεν είναι δημοκρατία. Θέλουμε ένα πολιτικό σύστημα ενάντια στην διαφθορά και τους εκβιαστές».

Ο τέως ΥΠΕΞ σημείωσε ακόμη πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν κυβέρνηση σωτηρίας, τώρα όμως ήρθε η ώρα για άλλες συμμαχίες».

Αναφερθείς στην παραίτησή του, επεσήμανε: «Οταν βλέπω ότι υπονομεύεται η κυβέρνηση και η εξωτερική πολιτική, κατά τη γνώμη μου, παίρνω τις ευθύνες μου και στέκομαι απέναντι.

Οταν έγινε η συγκυβέρνηση της Αριστεράς με τον Μητσοτάκη με έφτυναν επί μήνες στο δρόμο. Ξέρετε τί έχω περάσει εγώ; Και με λένε και καρεκλάκια.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης μου είπε “πού πας ρε Νίκο; Σε έχουμε έτοιμο για υπουργό”. Και του είπα ότι εγώ δεν μπήκα στην Αριστερά για να συγκυβερνήσω με τον Μητσοτάκη».