Ο Λίβανος πιστεύει ότι η Σαουδική Αραβία έχει θέσει υπό κράτηση τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του, Σαάντ Αλ Χαρίρι και σχεδιάζει να συνεργαστεί με ξένα κράτη για να διασφαλίσει την επιστροφή του στη χώρα, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος του Λιβάνου.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν κινείται προς την διπλωματική κατεύθυνση για να λυθεί το μυστήριο της παραίτησής του.

Αντιδράσεις

Ένας πολιτικός που συνδέεται με τον Χαρίρι, που θεωρείτο σύμμαχος του Ριάντ, τόνισε πως η σαουδαραβική μοναρχία τον διέταξε να παραιτηθεί και τον έχει θέσει ουσιαστικά σε κατ’ οίκον περιορισμό. Μια άλλη πηγή ενήμερη για την κατάσταση ανέφερε ότι το Ριάντ πράγματι ελέγχει και περιορίζει τις κινήσεις του.

Αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο Χαρίρι εξακολουθεί να είναι ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, λέγοντας ότι «η κράτηση του Χαρίρι σε καθεστώς περιορισμένης ελευθερίας στο Ριάντ, είναι μια επίθεση κατά της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου. Η αξιοπρέπειά μας είναι η αξιοπρέπειά του. Θα συνεργαστούμε με [ξένα] κράτη για να επιστρέψει στη Βηρυτό».

Το «Κίνημα για το Μέλλον», το πολιτικό κόμμα του Χαρίρι, σε ένα τηλεοπτικό του διάγγελμα στο οποίο εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Λιβανέζος πολιτικός, ανέφερε ότι η επιστροφή του είναι απαραίτητη. 

Ο κ. Χαρίρι παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά το Σάββατο, ανακοινώνοντας την απόφασή του από τη Σαουδική Αραβία, βυθίζοντας έτσι τη χώρα του σε πολιτική κρίση.

Το ξαφνικό της παραίτησής του προκάλεσε εικασίες στον Λίβανο ότι ο σουνίτης πολιτικός και σύμμαχος του Ριάντ ενεπλάκη σε έναν πόλεμο εξουσίας των περιφερειακών δυνάμεων – του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας – και υποχρεώθηκε σε παραίτηση.

Η Σαουδική Αραβία και συνεργάτες του κ. Χαρίρι έχουν διαψεύσει δημοσιεύματα ότι βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά ο ίδιος δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση με την οποία να διαψεύδει ότι του έχει επιβληθεί περιορισμός κινήσεων.

Το Ριάντ κατηγορεί την υποστηριζόμενη από το Ιράν, Χεζμπολάχ ότι έχει «σφετεριστεί» το πολιτικό σύστημα.

Στην ομιλία κατά την οποία ανακοίνωσε την παραίτησή του, ο κ. Χαρίρι επιτέθηκε εναντίον του Ιράν και της Χεζμπολάχ, κατηγορώντας τους ότι σπέρνουν την διχόνοια στον αραβικό κόσμο και εξέφρασε φόβους για τη ζωή του.

Ύποπτες δηλώσεις της Σαουδικής Αραβίας

Οι παρατηρήσεις των αξιωματούχων έρχονται μόλις τρεις ημέρες μετά την παρέμβαση του υπουργού Υποθέσεων του Σαουδικού Κόλπου, Thamer al-Sabhan, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου θα αντιμετωπιστεί ως κυβέρνηση που κήρυξε πόλεμο στη Σαουδική Αραβία και κατηγορούσε τη διοίκηση του Χαρίρι ότι δεν είχε ενεργήσει εναντίον της Χεζμπολάχ κατά το προηγούμενο έτος.

«Οι Λιβανέζοι πρέπει όλοι να γνωρίζουν αυτούς τους κινδύνους και να εργάζονται για να διορθώσουν τα θέματα πριν φτάσουν στο σημείο μη επιστροφής», δήλωσε ο Sabhan σε συνέντευξή του στο Al Arabiya. Αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τις ενέργειες που θα μπορούσε να πάρει η Σαουδική Αραβία εναντίον του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, αρνήθηκε να σχολιάσει την ομιλία παραίτησης του Χαρίρι, με τον ηγέτη Sayyed Hassan Nasrallah να την ονομάζει «δήλωση της Σαουδικής Αραβίας» νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι ο Χαρίρι αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το Ριάντ.

Γερμανία: Καμία απόδειξη ότι ο Χαρίρι κρατείται

Η Γερμανία δεν διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Σαάντ αλ-Χαρίρι κρατείται παρά τη θέλησή του από τη Σαουδική Αραβία και θεωρεί ότι ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, ο οποίος παραιτήθηκε το περασμένο Σάββατο, απολαμβάνει ελευθερία κινήσεων, δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Δεν έχουμε αποδείξεις ότι ο Χαρίρι κρατείται στο Ριάντ και υποθέτουμε ότι επιλέγει ο ίδιος που πηγαίνει», είπε η εκπρόσωπος στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Γερμανία μοιράζεται τις ανησυχίες του Ριάντ για την ιρανική ανάμειξη στην Υεμένη και τη στήριξη της Τεχεράνης στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και στη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ.