Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τους Κούρδους συμμάχους τους στη Συρία και τους άφησαν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την τουρκική επίθεση, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ.

«Οι ΗΠΑ ήταν ο στενότερος σύμμαχος των Κούρδων. Παρόλα αυτά τους εγκατέλειψαν, ουσιαστικά τους πρόδωσαν και τώρα προτιμούν να κρατήσουν τους Κούρδους στα σύνορα και πρακτικά τους αναγκάσουν να πολεμήσουν τους Τούρκους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ

Ξεκίνησε τις περιπολίες η ρωσική στρατιωτική αστυνομία βορειοανατολικά της συριακής πόλης Μανμπίτζ, αφού εγκαταστάθηκε στο Χαλέπι.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, η περιοχή περιφρουρούνταν από τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος αποχώρησε προς τα ιρακινά σύνορα, μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.

Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή του συνάντηση στο Σότσι της Ρωσίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν για κοινές περιπολίες στην περιοχή κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Μόσχα στέλνει στρατιωτική αστυνομία, ενώ η Δαμασκός θα στείλει συνοριοφύλακες προκειμένου να διασφαλίσει την απομάκρυνση των δυνάμεων της YPG και των όπλων τους σε βάθος «30 χιλιομέτρων μακριά από τα σύνορα» δηλαδή εκτός της ζώνης ασφαλείας. Η απόσυρσή τους θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 150 ώρες.

Πηγή: Μόσχα προς Ουάσινγκτον: «Προδώσατε τους Κούρδους!» – Ξεκίνησαν οι περιπολίες των Ρώσων στη Μανμπίτζ