Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σε διάστημα 48 ωρών, η Ελληνική Ακτοφυλακή επενέβη σε περισσότερα από 10 περιστατικά.

Με βάρκες διακινητών που επιχειρούσαν να μεταφέρουν δεκάδες ανθρώπινες ψυχές στην ελπίδα που δίνει η Ευρώπη για ένα καλύτερο αύριο.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των αρχών, πάνω από 500 πρόσφυγες και μετανάστες, διασώθηκαν από το Λιμενικό και τη Frontex, στη θάλασσα του Αιγαίου.

Οι άνθρωποι αυτοί, με όσα χρήματα τους είχαν απομείνει, πλήρωσαν τα κυκλώματα των διακινητών στην Τουρκία και εκείνοι τους «φόρτωσαν» στις βάρκες και τους έριξαν στη θάλασσα με προορισμό τα ελληνικά νησιά.

Για την ακρίβεια, σε δύο ημέρες εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε hot spot 537 άνθρωποι.

Για ποια «πετυχημένη» συμφωνία μιλάνε οι Ευρωπαίοι εταίροι μας; Μήπως για τη συμφωνία που κρατά το πρόβλημα μακριά από τα σύνορα και τους… ψηφοφόρους τους; Διότι η Ελλάδα που είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεταναστευτικό κύμα, που δεν τελειώνει. Και αυτό διότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω των τουρκικών αρχών που δεν πραγματοποιούν ελέγχους, φέρεται να έχει αφήσει ανεξέλεγκτους τους διακινητές να κάνουν τα δρομολόγιά τους, προκειμένου να «πιέσει» ακόμα περισσότερα τους Ευρωπαίους για τους σκοπούς του.

Τη ίδια στιγμή, λοιπόν, που οι Βρυξέλλες παίζουν τα παιχνίδια τους με την τουρκική ηγεσία, η Ελλάδα και ιδιαίτερα τα νησιά, βουλιάζουν από ανθρώπους απελπισμένους και αγνώστου ταυτότητας. Βουλιάζει από ανθρώπους που δεν προκάλεσαν τον πόλεμο, όπως το ίδιο δεν τον προκάλεσε και η Ελλάδα. Εκείνοι που ευθύνονται σε ικανό ποσοστό για όσα συμβαίνουν στις χώρες της κρίσης, εκείνοι που έχουν τα συμφέροντα και που προκάλεσαν όλη αυτήν την κατάσταση, «νίπτουν τας χείρας» τους και κλείνουν τα σύνορά τους, ή οι «εταίροι» τους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, δεν δέχονται καν μετανάστες, εκφράζοντγας τη ρητορική του… τείχους και της απομόνωσης.

Ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία, βρίσκεται η Ελλάδα. Η Ελλάδα που, με την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν συμμετείχε καν στη σύναψη της συμφωνίας για το Προσφυγικό. Η Ελλάδα που πλέον βρίσκεται σε αδιέξοδο, με τον Ερντογάν να «τιμωρεί» την Ευρώπη και να αφήνει τους διακινητές να μεταφέρουν κατά εκατοντάδες τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και την Ευρώπη να έχει κλειστά τα σύνορά της, αναθέτοντας τον ρόλο του… αστυνομικού στα Σκόπια και στις άλλες βαλκανικές χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και παρ’ ότι έχει μπει ο χειμώνας, οι ροές από τα τουρκικά παράλια όχι απλώς δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται. Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο πλήρες αδιέξοδο. Οι επιστροφές μεταναστών είναι ελάχιστες, η μεταφορά όσων ζητούν άσυλο σε hotspot της ενδοχώρας γίνεται με πολλά προβλήματα και δεν επαρκεί, καθώς κάθε μέρα οι διακινητές μεταφέρουν εκατοντάδες νέους μετανάστες και πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, υπερκαλύπτοντας τις όποιες μετακινήσεις γίνονται.

Πάνω από 400 νέες ροές μόνο την Κυριακή

Μόνο την Κυριακή, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Λιμενικού Σώματος, πάνω από 400 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν να πλέουν προς τα ελληνικά νησιά και μεταφέρθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας.

Από τις καταγραφές που έγιναν, διαφαίνεται μία αυξητική τάση των μεταναστευτικών ροών και μία σχεδόν ανεξέλεγκτη – από τις τουρκικές αρχές – δράση των διακινητών. Η Χίος, η Λέσβος και η Σάμος αποτέλεσαν και πάλι τους βασικούς προορισμούς, ενώ στη λίστα των αφίξεων, την Κυριακή, εντάχθηκαν και οι Κω, Μεγίστη και Αλεξανδρούπολη.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο την Κυριακή, στη Χίο εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 156 άτομα, στη Σάμο 89, στη Λέσβο 87, στην Κω 30, στην Αλεξανδρούπολη 39 και στη Μεγίστη άλλοι 11.

Πιο αναλυτικά η ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα:

1)Στον εντοπισμό και τη διάσωση σαράντα ενός (41) αλλοδαπών προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Συγκεκριμένα, πλοίο ανοιχτής θαλάσσης σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Σάμου, πνευστή λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον λιμένα Βαθέος. Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

2)Στον εντοπισμό και τη διάσωση είκοσι τεσσάρων (24) αλλοδαπών προέβη, πρωινές ώρες σήμερα, πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX.
Συγκεκριμένα, ανωτέρω πλωτό εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ν.Κω, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, με επιβαίνοντες τους εν λόγω αλλοδαπούς. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους, προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον επιβατικό λιμένα Κω. Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

3)Στον εντοπισμό έντεκα (11) αλλοδαπών προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ, ταχύπλοο σκάφος, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Ο χειριστής του εν λόγω σκάφους αρχικά δε συμμορφώθηκε στα ηχητικά και οπτικά σήματα του πληρώματος του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και επιχείρησε να διαφύγει, εκτελώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς.
Ακολούθησε καταδίωξη, ενώ ερρίφθησαν προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του σκάφους και το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, ενώ συνελήφθη ο 33χρονος αλλοδαπός χειριστής – διακινητής. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμενικό Σταθμό Μεγίστης.

4)Στον εντοπισμό έξι (06) αλλοδαπών καθώς και στη σύλληψη του 22χρονου αλλοδαπού διακινητή τους προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή »ΨΑΛΙΔΙ» ν. Κω, ταχύπλοο σκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα με έναν (01) επιβαίνοντα. Ο χειριστής του εν λόγω σκάφους αρχικά δε συμμορφώθηκε στα ηχητικά και φωτεινά σήματα του πληρώματος του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και διατήρησε μεγάλη ταχύτητα, εκτελώντας επικίνδυνους ελιγμούς. Ακολούθησε καταδίωξη με ρίψη στοχευμένης βολής ακριβείας στον εξωλέμβιο κινητήρα του σκάφους, που είχε ως αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του και τη σύλληψη του 22χρονου αλλοδαπού χειριστή – διακινητή. Στη συνέχεια, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, εντόπισαν τους ανωτέρω αλλοδαπούς οι οποίοι είχαν αποβιβαστεί επί της ακτής, ενώ από το Λιμεναρχείο Κω που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω σκάφος.

5)Στον εντοπισμό και τη διάσωση τριάντα εννέα (39) αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Συγκεκριμένα, πλοίο ανοιχτής θαλάσσης Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Μυτιλήνης, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους, προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης, ενώ συνελήφθη ο 27χρονος αλλοδαπός χειριστής της λέμβου. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείου Μυτιλήνης.

6)Στον εντοπισμό και τη διάσωση σαράντα οκτώ (48) αλλοδαπών προέβη, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης »ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2019». Συγκεκριμένα, ανωτέρω πλωτό εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή “ΧΑΡΑΜΙΔΑΣ” ν.Λέσβου, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους, προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης, ενώ συνελήφθη ο 34χρονος αλλοδαπός χειριστής της λέμβου. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείου Μυτιλήνης.

7)Στον εντοπισμό και τη διάσωση σαράντα οκτώ (48) αλλοδαπών προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Συγκεκριμένα, πλοίο ανοιχτής θαλάσσης Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Σάμου, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους, προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Βαθέος ν.Σάμου. Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

8)Στον εντοπισμό και τη διάσωση τριάντα εννέα (39) αλλοδαπών προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του λιμένα Αλεξανδρούπολης, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους, προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Αλεξανδρούπολης. Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

Άλλα 156 άτομα στη Χίο

Συνολικά 156 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων περισυνέλλεξε μέσα από 3 περιστατικά σε Γρίδια, Καταρράκτη και Καρφά το Λιμεναρχείο Χίου το πρωί της Κυριακής.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, μεταφέρθηκαν από τη Χίο στη ενδοχώρα μόλις 8 ατόμα,

με τον συνολικό αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών στο νησί – χωρίς τις αφίξεις της Κυριακής- να ανέρχεται σε 5.171 άτομα.

Πηγή: Μεταναστευτικό: Πάνω από 500 αφίξεις το Σαββατοκύριακο