Πανέμορφα μέρη στον κόσμο που θαυμάζουμε από κοντά ή από φωτογραφίες, εκπληκτικά τοπία και καταγάλανα νερά, πόλεις ιστορικές και αχανείς έρημοι, βουνά και εθνικά πάρκα κινδυνεύουν με εξαφάνιση τα επόμενα χρόνια και τοσίγουρο είναι ότι οι επόμενες γενιές δύσκολα θα προλάβουν να τα απολαύσουν από κοντά.

Είτε πρόκειται για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την ερήμωση, τους μουσώνες ή το λιώσιμο των παγετώνων, η αλλαγή του κλίματος είναι ραγδαία μεταβάλλοντας το τοπίο του πλανήτη μας. Και μπορεί να είμαστε από τις τελευταίες γενιές που βλέπουμε μερικά από τα πιο αγαπημένα μέρη της Γης. Στη λίστα που ακολουθεί 10 προορισμοί περιμένουν να τους επισκεφθείτε πριν εξαφανιστούν…

1. Glacier National Park

Πριν από 100 χρόνια υπήρχαν πάνω από 150 παγετώνες σε όλο το Glacier National Park. Μέχρι το 2005, μόνο 27 παρέμειναν και αυτοί αναμένεται να έχουν εξαφανιστεί έως το 2030, αν όχι νωρίτερα. Πολλά από τα είδη των φυτών και των ζώων που διαβιούν στο πάρκο χρειάζονται κρύο νερό, κάτι που σημαίνει ότι το οικοσύστημα θα αλλάξει δραματικά όταν οι παγετώνες λιώσουν.

2. Βενετία

Η πανέμορφη πόλη εδώ και πολύ καιρό βουλιάζει εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, ενώ η συχνότητα των πλημμυρών αυξάνεται κάθε χρόνο, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται πόσο καιρό ακόμα θα μείνει η Βενετία πάνω στο νερό.

3. Μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος

Είναι τόσο μεγάλος που φαίνεται από το διάστημα, αλλά εξαφανίζεται με γοργό ρυθμό λόγω της αλλαγής του κλίματος. Η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, η ρύπανση των υδάτων, η οξίνιση των ωκεανών και οι κυκλώνες συνεχώς επηρεάζουν τον ύφαλο και έχουν προκαλέσει μαζική λεύκανση των κοραλλιών.

4. Η Αφρική της Σαχάρας

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η Σαχάρα της Αφρικής αυξάνεται με ρυθμό 0,5 μίλια ανά μήνα. Η έρημος, ήδη η μεγαλύτερη στον κόσμο, θα μπορούσε να «καταπιεί» ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική, αλλάζοντας το περιβάλλον της ηπείρου.

5. Μαλδίβες

Είναι η χώρα με το χαμηλότερο υψόμετρο στον κόσμο, με μέγιστο φυσικό επίπεδο εδάφους από 2,3 μέτρα και κατά μέσο όρο μόλις 1,5 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Αν η στάθμη της θάλασσας αυξηθεί πάρα πολύ, η χώρα θα είναι η πρώτη που θα καταπιεί ο ωκεανός, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

6. Παταγονία

Η «γη της ανέγγιχτης ομορφιάς», η Παταγονία, θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά από την κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των παγετώνων. Κι αν δεν εξαφανιστεί εντελώς, το τοπίο μπορεί σύντομα θα αλλάξει, αν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί.

7. Μπαγκλαντές

Περίπου το 50% της χώρας θα πλημμυρίσει εάν η στάθμη της θάλασσας αυξηθεί κατά 1 μέτρο, ενώ βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των μουσώνων. Φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, τροπικοί κυκλώνες, ανεμοστρόβιλοι και παλιρροϊκά κύματα συμβαίνουν εδώ σχεδόν κάθε χρόνο με τραγικά αποτελέσματα.

8. Τούνδρα της Αλάσκας

Η υπερθέρμανση του πλανήτη ανεβάζει τη θερμοκρασία της Αρκτικής δύο φορές περισσότερο από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο, που σημαίνει ότι η όμορφη τούνδρα της Αλάσκας θα μπορούσε να εξαφανιστεί εντελώς, εάν οι θερμοκρασίες συνεχίσουν να αυξάνονται.

9. Νότια Αυστραλία

Μοιάζει πολύ με τη Σαχάρα στην Αφρική, αφού η ερήμωση απειλεί τη Νότια Αυστραλία. Σε ολόκληρη την περιοχή, οι προμήθειες του γλυκού νερού στερεύουν ραγδαία. Εν τω μεταξύ, το ξερό τοπίο αυξάνει την εμφάνιση των πυρκαγιών, απειλή για τη γεωργία και την άγρια ​​ζωή.

10. Ευρωπαϊκές Άλπεις

Οι ευρωπαϊκές Άλπεις βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο από τα Βραχώδη Όρη και έτσι οι παγετώνες τους και τα χιονοδρομικά κέντρα είναι πιο ευαίσθητα στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι φημισμένοι παγετώνες των ευρωπαϊκών Άλπεων αναμένεται να εξαφανιστούν μέχρι το 2050.

Το άρθρο αναρτήθηκε στο site perierga.gr