Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων  στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Κώστας Νικολούζος είπε χαρακτηριστικά: Πρέπει να έχουμε μεταφορέα, δεν έχουμε ακόμη. Όταν θα έχουμε μεταφορέα, θα γίνει η διαδικασία. Πολύ σύντομα θα έχουμε.

Όπως είπε ο δήμαρχος: «Βάσει των στοιχείων από το ΣΥΔΙΣΑ, μέχρι την Τετάρτη στις 23:00 είχαν επεξεργαστεί 1.150 τόνοι σκουπιδιών. Συνεχίζεται αμείωτη η επεξεργασία με έναν ρυθμό 300-350 τόνοι την ημέρα. Ωστόσο υπάρχει πολύ σκουπίδι αμάζευτο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εναρμονίσουμε την εισροή στην επεξεργασία αυτή με την αποκομιδή. Ακόμα και αν είχαμε τη δυνατότητα να μαζέψουμε 1.000 τόνους σε μια μέρα, δεν έχουμε τη δυνατότητα ούτε εναπόθεσης ούτε επεξεργασίας.

Χθες (σ.σ. την Τετάρτη) για παράδειγμα έγινε μια μεγάλη εξόρμηση στον Βορρά. Είχαμε με μια εισροή 320 τόνων, αυτά επεξεργάζονται. Σήμερα όλα τα οχήματα που έχουμε είναι γεμάτα, 10 κοντέινερ και απορριμματοφόρα δήμου και εργολάβου. Θα πρέπει να αδειάσουν και μετά να ξαναριχτούν σε περιοχές που απαιτείται».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων Ευαγ. Καπετάνιου στην Κέρκυρα, ο δήμαρχος απάντησε: «Ο Καπετάνιος ήρθε στην Κέρκυρα ως εκπρόσωπος της διυπουργικής επιτροπής και τον ενημερώσαμε ακριβώς για τα στάδια του εγχειρήματος διαχείρισης απορριμμάτων και κατάστασης ως προς αυτό, στο νησί. Φυσικά και δεν έφερε άλλο σχέδιο καθώς δεν υπάρχει κάτι άλλο μη νόμιμο».

Όσο για την ανακύκλωση και την πρόσφατη συνάντηση που έγινε στην Κέρκυρα ο δήμαρχος είπε: «Θα μας αποστείλουν 250 μπλε κάδους, θα μας εφοδιάσουν με απορριμματοφόρα τα οποία έχουν προγραμματιστεί για το 2019 αλλά λόγω της κατάστασης δεν αποκλείσανε το ενδεχόμενο να μας παράσχουν και άλλα οχήματα άμεσα ώστε να πληρωθεί καλύτερα η υπόθεση της ανακύκλωσης. Πέρα από αυτό στη σκέψη μας είναι να οργανώσουμε με διάφορους τρόπους που εξετάζουμε, την ανακύκλωση. Οι συμπολίτες μας καταλαβαίνουν την ανάγκη της».

Την ευθύνη για το θέμα που προέκυψε με τις κατασκηνώσεις στο Βίδο, οι οποίες φέτος θα λειτουργήσουν μόνο για δημιουργική απασχόληση ενώ τα παιδιά θα φιλοξενηθούν στις κατασκηνώσεις στα Γουβιά, ανέλαβε ο Δήμαρχος Κέρκυρας.

Το θέμα υπενθυμίζουμε απασχόλησε το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο όπου εκεί ανακοινώθηκε παράβλεψη εγγράφου για αλλαγή του νόμου.

Ο Δήμος έλαβε έγγραφο από την Περιφέρεια στις 18 Μαΐου ότι δεν έχει προσκομίσει τα δικαιολογητικά που απαιτεί η νέα νομοθεσία και δεν πληροί τις νέες προϋποθέσεις που ορίζονται στον Νόμο, ωστόσο δεν πρόλαβε να προχωρήσει σε αυτές αλλαγές και έτσι δεν κατέθεσε τα χαρτιά του για να λάβει αδειοδότηση.
Μάλιστα ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης τύπου έκανε λόγο για παράβλεψη του θέματος, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη παρά το γεγονός ότι ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Σκούπουρας είχε υποστηρίξει το ίδιο στο πρόσφατο Δημοτικό συμβούλιο.

Ωστόσο υποστήριξε ότι γίνονται προσπάθειες τα παιδιά που θα πήγαιναν στις κατασκηνώσεις στο Βίδο να φιλοξενηθούν στις κατασκηνώσεις στα Γουβιά, ενώ παράλληλα η δημιουργική απασχόληση στο Βίδο θα γίνει όπως κάθε χρόνο και θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 8 – 2μμ, για όσα παιδιά επιθυμούν.

Σε ερώτηση για ποιο λόγο μετά από δυο χρόνια υπάρχει αυτό το κώλυμα, ενώ ο Νόμος άλλαξε το 2016, ο ίδιος απάντησε ότι από φέτος θα υπήρχαν κυρώσεις σε πρόσωπα αν οι κατασκηνώσεις λειτουργούσαν χωρίς τις προβλεπόμενες αλλαγές.