Από τις 12 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου θα γίνει στην Κέρκυρα το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ και Διαγωνισμός Χορωδιών Κέρκυρας.

Το Φεστιβάλ διοργανώνουν ο Δήμος Κέρκυρας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η Ένωση Χορωδιών Κερκύρας, ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων και η εταιρεία Interkultur, με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τριανταεπτά χορωδίες και 1.500 χορωδοί από 20 χώρες και 3 ηπείρους (Αργεντινή, Κίνα, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Ισημερινός, Εσθονία, Φινλανδία, Μ. Βρετανία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Ισπανία, Ταϋλάνδη, Τουρκία) θα έλθουν στην Κέρκυρα, την πόλη της μουσικής, σε μια γιορτή χορωδιακής μουσικής και θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες, να δημιουργήσουν φιλικές σχέσεις και να γνωρίσουν την Κέρκυρα και τον πολιτισμό της.

Εκτός από το διαγωνιστικό μέρος, το Φεστιβάλ περιλαμβάνει συναυλίες των συγκροτημάτων σε διάφορα σημεία της πόλης με ελεύθερη είσοδο.

Η διοργάνωση ξεκίνησε το 2016, οπότε πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, και φέτος κάνει το δεύτερο αποφασιστικό βήμα της ελπίζοντας να καθιερωθεί σε θεσμό.

Δυο λόγια για το Φεστιβάλ

Κώστας Νικολούζος, Δήμαρχος Κέρκυρας: «Πρόκειται για ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός: χορωδοί από όλον τον κόσμο, άνθρωποι όλων των ηλικιών, ζουν και τραγουδούν μαζί επί 4 ημέρες, ανταλλάσσουν εμπειρίες και δημιουργούν φιλικές σχέσεις, προωθώντας τη χορωδιακή τέχνη… Χίλια πεντακόσια άτομα θα βρεθούν εφέτος στην Κέρκυρα, την πόλη της μουσικής, και θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από την ιστορία και τον πολιτισμό της. Να γνωρίσουν την εξωστρεφή και πολυπολιτισμική Κέρκυρα, να περιηγηθούν στη μεσαιωνική πόλη της (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO) και να αφεθούν στη μαγεία ενός τόπου που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με την ανθρώπινη δημιουργία».

Θεόδωρος Γαλιατσάτος, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων: «Ένα φεστιβάλ, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το αναγάγουν στην κορωνίδα των συνδιοργανώσεων των φορέων του τόπου, καθώς πλαισιώνεται από εξαιρετικά χορωδιακά σχήματα του εξωτερικού, της Ελλάδας και φυσικά της Κέρκυρας και ευρύτερα των νησιών του Ιονίου… Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πιστεύουμε ακράδαντα ότι η στήριξη των συγκεκριμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός πλαισίου σύγκλισης και ανάδειξης όλων των πολιτισμών, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της εξωστρέφειας και της σύναψης διεθνών συνεργασιών».

Βασίλης Χρυσικόπουλος, Πρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου: «Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποτελεί το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα που συμμετέχει στη διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού καλλιτεχνικού γεγονότος. Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή καλωσορίζουμε τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ και Διαγωνισμού Χορωδιών στο νησί του Μάντζαρου, του Ξύνδα, του Σαμάρα, του Λαμπελέτ, στο νησί της Κέρκυρας».

Λυδία Κονιόρδου, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ο Δήμος Κέρκυρας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με τη συνεργασία της Ένωσης Χορωδιών και του Οργανισμού Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να δημιουργήσουν ένα σημαντικό αποτέλεσμα συνέργειας και ανταλλαγής. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στηρίζει αυτή την προσπάθεια. Οι πολυάριθμες συναυλίες, οι εκδηλώσεις και το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ προβάλλουν μια πολύπλευρη προσέγγιση και μετάδοση του μουσικού φαινομένου. Έτσι η μουσική αναδεικνύεται ως μέσο συνάντησης και ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών λαών και ανθρώπων, ως γιορτή της διαφορετικότητας και ως τελετουργία χαράς και συναισθήματος».