Ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, είναι η Κέρκυρα.

Τα τελευταία χρόνια όμως αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων το οποίο κορυφώθηκε το καλοκαίρι του 2018, όταν το νησί πραγματικά είχε κατακλυστεί από σκουπίδια από το ένα άκρο στο άλλο.

Το πρόβλημα πήρε τεράστιες διαστάσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι το περσινό καλοκαίρι γινόταν διαδηλώσεις εξ αιτίας της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει το νησί με τους όγκους των σκουπιδιών να σχηματίζουν ανεξέλεγκτες χωματερές σε πολλά σημεία της Κέρκυρας.

Στις διαδηλώσεις μάλιστα έπαιρναν μέρος και κάτοικοι του νησιού με ξένη υπηκοότητα αλλά και επισκέπτες ακόμα, ενώ το πρόβλημα έφθασε και μέχρι την Βασίλισσα της Αγγλίας,

η οποία έλαβε επιστολή με την οποία της ζητούσαν Άγγλοι κάτοικοι του νησιού να παρέμβει στο μέτρο του δυνατού.

Την ίδια στιγμή μεγάλοι ξένοι τουριστικοί οργανισμοί όπως η TUI αλλά και η ABTA, η Βρετανική Ένωση τουριστικών πρακτόρων στο συνέδριο της στην Ισπανία επεσήμανε την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και την 8μηνη παρουσία των δυνάμεων των ΜΑΤ στον ΧΥΤΑ της Λευκίμμης,

ο οποίος τελικά μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε και τις «μάχες» και τα καθημερινά επεισόδια με τους κατοίκους που αντιδρούν στην προοπτική λειτουργίας του.

Δυστυχώς όμως και φέτος στην έναρξη της τουριστικής περιόδου τα πράγματα δεν έχουν καλυτερεύσει και προοιωνίζεται ένα δύσκολο καλοκαίρι.

Ο ΧΥΤΥ στη Λευκίμμη δεν λειτουργεί, ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι έχει κορεστεί και με δυσκολία γίνεται η εναπόθεση των απορριμμάτων για να επεξεργαστούν από τους δεματοποιητές.

Και το κυριότερο, ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την κατασκευή εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης, που θα δώσει την οριστική λύση.

Αποτέλεσμα η «Βασίλισσα» του Ιονίου, η Κέρκυρα να έχει μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή με τεράστιες συνέπειες στην οικονομία

στην οικολογική επιβάρυνση και στην καθημερινότητα των πολιτών και στη δυσφήμιση του τουριστικού προορισμού.