Την ερχόμενη Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 συνεδριάζει ο ΦΟΔΣΑ Κέρκυρας προκειμένου να ανάψει το «πράσινο» φως για τον διεθνή διαγωνισμό κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και την πρόσκληση ενδιαφέροντος για το έργο της μεταφοράς των σκουπιδιών των δήμων Κέρκυρας-Παξών στην Κοζάνη.

Συγκεκριμένα στις 10.30 το πρωί της ερχόμενης Τρίτης θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ με κύριο θέμα την έγκριση των τευχών δημοπράτησης του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων Κέρκυρας, ενώ δύο ώρες αργότερα η εκτελεστική επιτροπή του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, έχει κληθεί να εγκρίνει τις τεχνικές προδιαγραφές της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την μεταφορά των ΑΣΑ των τριών Δήμων της Κέρκυρας και Παξών στην Κοζάνη για την επεξεργασία από την ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. προϋπολογισμού 1.374.600 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α 24%.

Και οι δύο συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν στο γραφείο της δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας-Διαποντίων Μερόπης Υδραίου, στο Μαράσλειο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΚΣ» επιδίωξη του ΦΟΔΣΑ είναι το πρώτο φορτίο σκουπιδιών να φύγει από το νησί μας πριν το Πάσχα.

Η μεταφορά των σκουπιδιών
Υπενθυμίζουμε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ενιαίας Αρχής στη συνεδρίαση της Πέμπτης 23/1/20 ενέκρινε ομόφωνα το κερκυραϊκό αίτημα για απευθείας ανάθεση μεταφορικού έργου προϋπολογισμού 1.374.600€, που αντιστοιχεί σε 23.700 τόνους σκουπιδιών έναντι 58 ευρώ. Μάλιστα η Ενιαία Αρχή αντί διάρκειας οκτώ μηνών, που ζητούσε η Κέρκυρα, με την απόφαση της δίνει δυνατότητα ισχύος της “φαστ τρακ» διαδικασίας για ένα χρόνο. Γεγονός, που αφήνει ανοιχτό παράθυρο σε περίπτωση ολοκλήρωσης της μεταφοράς των 23.700 τόνων, ο ΦΟΔΣΑ να ζητήσει από τη ΔΙΑΔΥΜΑ να δεχτεί και τον υπολειπόμενο όγκο των ετήσιων παραγόμενων σκουπιδιών της Κέρκυρας. Τώρα η εκτελεστική επιτροπή του ΦΟΔΣΑ, στην οποία συμμετέχουν: Μερόπη Υδραίου, Γιώργος Μαχειμάρης, Κώστας Λέσσης, Μανώλης Βλαχόπουλος, Γιάννης Τρεπεκλής, Χρύσανθος Σαρλής & Γιάννης Σερεμέτης θα καθορίσει τους όρους για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης του μεταφορικού έργου των σκουπιδιών στην Κοζάνη. Στη συνέχεια θα δημοσιευτεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΚΣ» μέχρι τώρα έχουν καταθέσει αίτηση για να αναλάβουν το μεταφορικό έργο των σκουπιδιών οκτώ εταιρείες.

Η ΜΕΑ Κοζάνης
Η ΜΕΑ Κοζάνης είναι το πρώτο σύγχρονο εργοστάσιο διαλογής και επεξεργασίας στην Ελλάδα και είναι προσαρμοσμένο σε όλες τις αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές που έχει θέση η ΕΕ. Επεξεργάζεται τις ποσότητες απορριμμάτων της δυτικής Μακεδονίας που αγγίζουν τους 89.000 τόνους και μετά από συμφωνία τα απορρίμματα του δήμου Αιγίου που είναι 8.000 τόνοι. Με την τελευταία απόφαση του ΔΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ να δεχθεί και τους 23.700 τόνους της Κέρκυρας η ΜΕΑ Κοζάνης αγγίζει το μέγιστο φορτίο επεξεργασίας, σύμφωνα με την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Για αυτό και προχωράει άμεσα στην σύνταξη νέας περιβαλλοντικής μελέτης και ταυτόχρονης αδειοδότησης του εργοστασίου ΕΔΑΔΥΜ, για να μπορεί από τους 120.000 τόνους που είναι σήμερα η δυνατότητα επεξεργασίας, να ανέλθει στους 150.000 τόνους. Μετά την ολοκλήρωση της αδειοδότησης που θα διαρκέσει περίπου ένα έτος, η ΔΙΑΔΥΜΑ θα μπορεί να δεχτεί προς επεξεργασία το σύνολο των απορριμμάτων της Κέρκυρας που αγγίζουν τους 55.000 τόνους ετησίως».

Το εργοστάσιο στο Τεμπλόνι
Από τον Ιούλιο 2019 η κατασκευή του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων Κέρκυρας εντάχθηκε στην Πράξη «Εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) Κέρκυρας» στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 2014-2020». Η συνολική δημόσια δαπάνη της είναι 29.132.756,83 ευρώ, εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος – διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων (ΕΤΠΑ)». Δικαιούχος του έργου ήταν ο ΣΥΔΙΣΑ ενώ μετά τις πρόσφατες τροποποιήσεις ο ΦΟΔΣΑ.

Τα τεύχη δημοπράτησης του έργου έχουν ολοκληρωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο εστάλησαν στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, το οποίο τα ενέκρινε και τώρα απομένει η έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ, στο οποίο συμμετέχουν, εκτός από τα προαναφερόμενα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής και οι Νικόλαος Καλόγερος, Παναγιώτα Τζάννε, Σπυριδούλα Κόκκαλη και Σωκράτης Ανδριώτης. Ως γνωστό η μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) Κέρκυρας θα έχει δυνατότητα επεξεργασίας συνολικά 35.000 τόνων ετησίως υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων και 12.500 τόνων ετησίως προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων. Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός, που αναμένεται να προκηρυχτεί άμεσα είναι διεθνής και η διαδικασία θα πάρει χρόνο, μέχρι να ολοκληρωθεί.

kerkyrasimera.gr