Στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή όλων των μελών, τοποθετήθηκε η γνωστή Κερκυραία, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Ισμήνη Μώρου.

Σας παραθέτουμε το κείμενο της ομιλίας της Ισμήνης Μώρου:

«Είμαι από την Κέρκυρα, από ένα νομό που παρουσιάζει σοβαρά δομικά προβλήματα όσον αφορά στη συνοχή παλαιότερα της Δημ. Συμπαράταξης και σήμερα του Κινήματος Αλλαγής και όχι μόνον στη συνοχή αλλά και στην πολιτική πρακτική.
Το ίδιο συμβαίνει κατά τη γνώμη μου και σε κεντρικό επίπεδο όσον αφορά στα του οίκου μας.
Θεωρώ ότι αντί για εσωστρέφεια πρέπει να εξετάσουμε τις μεταβολές που έχει υποστεί η Ελληνική κοινωνία οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά.
Η οικονομική πτωτική πορεία για τα μεσαία στρώματα θα συνεχιστεί και το κοινωνικό σώμα θα διαστρωματωθεί διαφορετικά. Με τον χαμένο παράδεισο κατά νου θα αναζητεί πολιτικό εκφραστή.
Αυτό δεν θα γίνει και δεν θα είμαστε εμείς που θα εκφράσουμε τα νέα κοινωνικά στρώματα εάν επιστρέψουμε στις ενοχοποιημένες πολιτικές επιλογές του παρελθόντος.
Η κοινωνία αυτή που μας υποστήριξε, οι 210.000 που μας ψήφισαν, αναζητά κατοχυρωμένες ελευθερίες , ευκαιρίες επαγγελματικής δράσης, επίπεδο ζωής αποδεκτό, δικαιώματα για ισότητα και αξιοκρατία, ορθό λόγο και αλήθειες, όπως επίσης κι εφαρμόσιμες συγκεκριμένες προτάσεις για τις δυνατότητες της οικονομίας και της χώρας.
Όλα αυτά επιβάλλουν την πραγματική αλλαγή κομματικής και πολιτικής πρακτικής. Προπάντων απαιτούν την αλλαγή νοοτροπίας και εσωκομματική δημοκρατία στην πράξη.
Η σύνθεση του παλαιού και η σύνθεση του παλαιού με το καινούργιο – που αναζητείται ακόμα στο χώρο μας- της παλαιάς γενιάς με τη νέα πρέπει να γίνει, αλλά το νέο όπως και παλαιό πρέπει να συγκρουστεί με το συντεχνιακό και τις κομματικές ιεραρχικές απαιτήσεις.
Όλα αυτά απαιτούν από μας πολιτική αυτογνωσία και ρήξη με αντιλήψεις που προστατεύουν θέσεις και οφίτσια!
Εμείς οι προερχόμενοι από την Δημοκρατική Αριστερά δεν απομακρυνόμαστε από τον στόχο μας , που είναι το πραγματικά νέο ως αναγκαία πολιτική πράξη, το προοδευτικό και ο νέος φορέας και εν τέλει ο νέος ενιαίος φορέας.
Δεν πιστεύουμε στην μετάλλαξη των φορέων που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής σε άλλα κόμματα παρόμοια με τα παλιά, υπερασπίζουμε το παρελθόν, με αποδοχή ποικίλων πολιτικών φορέων ή προσώπων, χωρίς όμως να δίνουμε πρωτοκαθεδρίες στις μικροκομματικές σκοπιμότητες έναντι αξιών και αρχών.
Διότι τελικά για να μας εμπιστευτεί ο κόσμος πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε αυτό που ευαγγελιζόμαστε : το νέο, την αλλαγή, την ενότητα δράσης, όσμωση και κοινή έκφραση.

Σκοπιανό ή Μακεδονικό

Μια σύνθετη ονομασία για χρήση έναντι όλων (erga omnes), υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προηγηθεί εθνική συνεννόηση και χάραξη εθνικής στρατηγικής ιδιαίτερα όσον αφορά στο θέμα του αλυτρωτισμού. Κάθε άλλη λύση θα έχει ως συνέπεια να εξακολουθούν τα Σκόπια να αποκαλούνται διεθνώς «Μακεδονία». Και προπαντός, όχι διγλωσσίες.
Το θέμα της σύνθετης ονομασίας ξεκινά από την απλή λογική και τις προσδοκίες των πολιτών. Μια σύνθετη ονομασία, που θα ικανοποιεί και τις δύο χώρες, θα βοηθήσει να βελτιώσουμε τις οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις με τους βόρειους γείτονες, χωρίς να διστάζουμε να προχωρήσουμε στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας προσφέρονται για να συμβάλουμε στη μετατροπή των Βαλκανίων, όχι μόνο σε μια ζώνη εντατικής, πολύτιμης για όλους, οικονομικής συνεργασίας, αλλά και σε χώρο ειρήνης και σταθερότητας με θετικές επιπτώσεις και για την ανήσυχη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου – Μέσης Ανατολής.
Αναθεώρηση του Συντάγματος
Οφείλω να τονίσω ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος σε μια προοδευτική κατεύθυνση είναι μία από τις βασικές μας αρχές όπως πχ αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων ή του άρθρου 86 που αφορά στην διαφάνεια του πολιτικού συστήματος.
Επιδιώκουμε όμως μιαν αναθεώρηση που δεν θα υπηρετεί στενές πολιτικές και εξουσιαστικές σκοπιμότητες.

Και πρέπει να φανούμε εξαιρετικά προσεκτικοί διότι:

-ο διάλογος πρέπει να είναι αξιόπιστος και να προασπίζει την φιλελεύθερη αστική δημοκρατία σε σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση και Ευρωπαϊκή πορεία.
-επίσης ο διάλογος πρέπει να είναι ξεκάθαρος και όχι υπονομευμένος από διάφορα πολιτικά συμφέροντα.
-επιπλέον πρέπει να αποτρέπει την παραπέρα ισχυροποίηση του ανέλεγκτου της εκτελεστικής εξουσίας.
Όλα τα παραπάνω δίνουν το σωστό στίγμα στην κοινωνία και τους ψηφοφόρους με στόχο την οριστική καταδίκη του λαϊκισμού και των ψευδαισθήσεων, που τόσο ακριβά πληρώνει η χώρα .
Αυτονομία του Κινήματος
Η αυτονομία μας ένα εξ ίσου σημαντικό θέμα και γνωρίζοντας ότι το νεαρό Κίνημα Αλλαγής το λοξοκοιτάζουν και Δούρειοι Ίπποι, πρέπει να συμφωνήσουμε αλλά κυρίως να δώσουμε στους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται, το σταθερό στίγμα της δικής μας ανεξάρτητης πορείας , να επικοινωνήσουμε το δικό μας προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα, εξηγώντας ότι Εθνική συνεννόηση για τα σοβαρά Εθνικά θέματα δεν σημαίνει σύμπραξη με νεοφιλελεύθερες πολιτικές που συντηρητικά εξασκούν η ΝΔ ούτε όμως με αυθαίρετες πολιτικές του Σύριζα.
Ταυτόχρονα είναι εξ ίσου αναγκαίο να υποσχεθούμε ότι η χώρα δεν θα μετατραπεί σε ακυβέρνητη Πολιτεία αλλά θα κυβερνηθεί, αν χρειαστεί, με συνεργατική κύβερνηση η οποία θα στηρίζεται σε κεντρική, προγραμματική και μάλιστα γραπτή συμφωνία διακυβέρνησης της χώρας.
Τελειώνοντας θα ήθελα να επαναλάβω ότι ο νέος φορέας πρέπει να αποτελεί ποιοτικού και όχι αθροιστικού χαρακτήρα σύμπραξη.
Οποιαδήποτε άλλη θεώρηση καθιστά όλο το εγχείρημα θνησιγενές από τη γένεση του και η πρώτη αυτή ΚΕ αλλά και οι επόμενες πρέπει να έχουν ουσιαστικό χαρακτήρα όπου θα ανταλλάσσονται αλλά και ενδεχομένως θα συγκρούονται απόψεις αλλά εν τέλει θα οδηγούν στη σύνθεση του πιο άρτιου κάθε φορά αποτελέσματος!
Συνεπώς η λειτουργία της ΚΕ θα πρέπει να κατατείνει στο πρότυπο του κόμματος εκείνου προς το οποίο οφείλουμε να κατευθυνθούμε, δηλαδή την θεσμική και καταστατική κατοχύρωση συνιστωσών.
Τότε και μόνον τότε θα είμαστε ένα πραγματικό Κίνημα Αλλαγής!»