Υπέρ της αυτοδιάθεσης της Καταλονίας είναι ο νέος πρόεδρος της περιφέρειας, Κιμ Τόρα, που εξελέγη από το καταλανικό κοινοβούλιο. 

Ο Κιμ Τόρα, πρόταση του εξόριστου Κάρλες Πουτζντεμόν, δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για «ένα ανεξάρτητο κράτος». 

«Θα δημιουργήσουμε τη Δημοκρατία της Καταλονίας» τόνισε ο Τόρα, 55 ετών, εκδότης στο επάγγελμα. Η εκλογή του έγινε με μόλις 66 ψήφους έναντι 65. Τέσσερις βουλευτές του ακροαριστερού κόμματος CUP, που τάσσεται υπέρ της αυτονομίας, τήρησαν αποχή.

Πριν την ψηφοφορία, ο Τόρα είχε δεσμευτεί ότι θα παραμείνει πιστός «στην εντολή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για αυτοδιάθεση: θα οικοδομήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος, μια Δημοκρατία». 

Επόμενο βήμα ο σχηματισμός κυβέρνησης

Πλέον, ο Κιμ Τόρα θα πρέπει να προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο θα άρει την επιτροπεία της Μαδρίτης, που ξεκίνησε στις 27 Οκτωβρίου 2017, όταν οι αυτονομιστές βουλευτές κήρυξαν την ανεξαρτησία της Καταλονίας. 

Πάντως, ο Τόρα υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει από την πρώτη συζήτηση να διευκολύνει την επιστροφή το ταχύτερο δυνατό στην εξουσία του Κάρλες Πουτζντεμόν, του «νόμιμου προέδρου».

Επίσης, δεσμεύτηκε για την επαναφορά των νόμων της Καταλονίας που ανεστάλησαν ή ακυρώθηκαν από τη δικαιοσύνη, το άνοιγμα των «πρεσβειών» που έβαλε «λουκέτο» το κράτος και την έναρξη της διαδικασίας σύνταξης του συντάγματος που θα έχει η δημοκρατία της Καταλονίας. 

Κατηγορήθηκε για «μαριονέτα του Πουτζντεμόν»

Πάντως, η επιλογή του προκάλεσε την αντίδραση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Ινές Αριμάδας, που τον κατηγόρησε για «ξενοφοβική ρητορική», ενώ τον χαρακτήρισε «μαριονέτα του Πουτζντεμόν».

Η Αριμάδας κατήγγειλε τα αντι-ισπανικά γραπτά του Τόρα, ο οποίος χαρακτήρισε «γύπες, οχιές και ύαινες» εκείνους που δεν υπερασπίζονται όπως εκείνος τον πολιτισμό και τη γλώσσα της Καταλονίας.

Ο Ραχόι, σε κάθε περίπτωση, υπενθύμιζε ότι έχει τη δυνατότητα να αναλάβει εκ νέου τον έλεγχο της περιοχής, εάν ο Τόρα παραβιάσει το ισπανικό σύνταγμα.