Την έντονη αντίδραση της Ουάσινγκτον και του ΝΑΤΟ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν περί ανάπτυξης νέων πυραύλων, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ πράξουν το αντίστοιχο.

Το ΝΑΤΟ έκανε λόγο για απαράδεκτες απειλές από μέρους του Ρώσου προέδρου. «Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, έτοιμη να υπερασπιστεί όλα τα μέλη της απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή», τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Πιρς Καζαλέτ, σύμφωνα με το ΑΠΕ. «Οι ρωσικές δηλώσεις εναντίον του ΝΑΤΟϊκού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας συνιστούν μια κατάφωρη απόπειρα να αποστρέψει η Ρωσία την προσοχή από το γεγονός ότι παραβιάζει τη συνθήκη INF», συμπλήρωσε.

«Τα σχόλια του Πούτιν είναι μια συνέχεια της προπαγανδιστικής προσπάθειας της Ρωσίας να αποφύγει τις ευθύνες της για τις ενέργειές της που παραβιάζουν τη συνθήκη INF για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς», σχολίασε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την 1η Φεβρουαρίου ότι θα αποσυρθούν από την εν λόγω συνθήκη σε έξι μήνες.

Ο Πούτιν, σε ομιλία του την Τετάρτη, ανέφερε ότι «η Ρωσία θα αναγκαστεί να αναπτύξει οπλικά συστήματα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο εναντίον των εδαφών απ’ όπου προέρχεται η άμεση απειλή αλλά και εναντίον των εδαφών όπου βρίσκονται τα κέντρα λήψης αποφάσεων για τη χρήση των πυραύλων που θα την απειλούν».