Άμεση ήταν η αντίδραση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων μετά το άκουσμα της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κέρκυρας να επιβάλει σε οκτάμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή, για την απόπειρα εναπόθεσης σκουπιδιών στα κορεσμένα κύτταρα στο Τεμπλόνι τον Δήμαρχο Κέρκυρας Κώστα Νικολούζο και τον αντιδήμαρχο Σπύρο Ασπιώτη.

Σε ανάρτησή του σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, ο περιφερειάρχης Ι.Ν. Θ. Γαλιατσάτος σχολιάζει την δικαστική απόφαση με τον εξής τρόπο:

H απόφαση του δικαστηρίου δημιουργεί αναπόφευκτα ερωτηματικά:

1. πως καταδικάζεται η δημοτική αρχή εν έτει 2018 για «απόπειρα επιβάρυνσης του περιβάλλοντος» στο Τεμπλόνι, όταν ο φάκελλος «Τεμπλόνι» με πλήρη τεκμηρίωση για καραμπινάτη επιβάρυνση ( και όχι απόπειρα επιβάρυνσης) του περιβάλλοντος έχει κατατεθεί στην εισαγγελία Κερκύρας στο τέλος του 2014, από τα χέρια του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων;
γιατί όλοι και όλες αντιλαμβάνονται η γνωρίζουν που οφείλεται η σημερινή εικόνα του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, γιατί τα έργα υποδομής και η επί τόπου διαχείριση αστόχησαν τραγικά!
ποια ηθική δικαίου επιτρέπει την λήψη καταδικαστικής απόφασης με παράβλεψη του ενόχου παρελθόντος;
2. ποια αρχή δικαίου επιτρέπει αρμοδιότητες θεσμικών οργάνων, όπως των περιφερειών η των δήμων, να καταργούνται, έστω με έμμεσο τρόπο, μέσω δικαστικών αποφάσεων;