Επιθετικές δηλώσεις και αιχμές εναντίον του Ισραήλ χρησιμοποίησε τη Δευτέρα για ακόμη μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας πως «η Τουρκία δεν θα παρατήσει την Ιερουσαλήμ», αφήνοντάς τη στα χέρια των Ισραηλινών.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας στην Ιερουσαλήμ. Δεν θα αφήσουμε ποτέ την πρώτη μας qiblah (κατεύθυνση προς την οποία οι μουσουλμάνοι προσεύχονται) στο έλεος ενός κράτους που τροφοδοτεί με αίμα, δάκρυα και κατοχή για δεκαετίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ενός δείπνου με πρεσβευτές άλλων χωρών, στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι η Ιερουσαλήμ να γίνει έδρα ειρήνης, ηρεμίας και αξιοπρέπειας και για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες», πρόσθεσε.

Το ίδιο επιθετικός ήταν και απέναντι στις ΗΠΑ, σχολιάζοντας τη μετακίνηση της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, με τη φράση «καλύπτονται με το αίμα των παλαιστινιακών παιδιών».

«Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει πλέον το δικαίωμα να μιλάει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ειρήνη», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης, ότι η διπλωματία ως μέσο επίλυσης των κρίσεων έχει διαβρωθεί, γεγονός που προκάλεσε αρκετές σκέψεις για τους σκοπούς του το επόμενο διάστημα. Να σημειώσουμε ότι η Τουρκία έχει εξαπολύσει επίθεση κατά των Κούρδων εντός συριακού εδάφους και επελαύνει σε περιοχές της Συρίας, ενώ διεκδικεί μερίδιο από τα κοιτάσματα στο Αιγαίο, τα οποία ανήκουν στην ΑΟΖ της Κύπρου, ανεβάζοντας την ένταση και με την Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι σκοπεύει να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο, λέγοντας πως «η Τουρκία είναι της γνώμης ότι η πυρηνική ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιηθεί για ειρηνικούς σκοπούς. Ωστόσο, οι κυριότερες απειλές εναντίον της χώρας και της περιοχής μας είναι από πυρηνικά όπλα. Εκείνοι με τουλάχιστον 15.000 πυρηνικές κεφαλές απειλούν τώρα τον κόσμο».

pronews.gr