Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας, ως Τριτοβάθμιος Φορέας Πολιτισμού και εκπρόσωπος Ομοσπονδιών, Ενώσεων, και Πολιτιστικών Συλλόγων των Επτανησίων Αττικής, πληροφορηθέν από την ηλεκτρονική σελίδα της επιτροπής « ΕΛΛΑΔΑ 2021» αναφορά του καθηγητή Αριστείδη Χατζή στον Ιωάννη Καποδίστρια με διατύπωση που προκάλεσε εντυπώσεις περί επιβολής δικτατορίας στη χώρα από τον πρώτο Κυβερνήτη του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, καταθέτει το παρακάτω ψήφισμα.

Το ψήφισμα:

«Θεωρούμε ότι η επιτροπή που έχει αναλάβει την ευθύνη της διοργάνωσης των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής επανάστασης του 1821, έχει το χρέος να προβλέψει, να σχεδιάσει και να επιβλέπει διαρκώς, όπως, όλες οι εκδηλώσεις αποσκοπούν σ’ έναν εορτασμό που θα δείχνει την ενωτική, πατριωτική αντίληψη των Ελλήνων πάνω απ’ όλα.
Το ενωτικό πνεύμα που κυριάρχησε και οδήγησε στην παλιγγενεσία του έθνους, είναι εκείνο που πρέπει να οδηγεί αδιάκοπα τα βήματά του, προς την εξελικτική κοινωνική πορεία του. Αναφορές όπως του καθηγητή κου Αριστείδη Χατζή, προκαλούν διχαστικές τάσεις και πρέπει η δημοσιοποίηση τους να αποτρέπεται από την επιτροπή.
Απευθυνόμαστε προς την Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να παρέμβουν αμέσως καθορίζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθήσει η επιτροπή «Ελλάδα 2021», μετά από διαβούλευση.

Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία

1) Διαμαρτύρεται εντόνως και δηλώνειότι πρέπει να αποκατασταθούν οι ιστορικές διαστρεβλώσεις για την προσωπικότητα και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, από την επιτροπή.
2) Αιτείται συμμετοχή σε μια ανοιχτή διαβούλευση για τις εκδηλώσεις οι οποίες θα αναδείξουν το ενωτικό πατριωτικό πνεύμα των Πανελλήνων στην παγκόσμια κοινότητα, μακριά από απόψεις που προκαλούν και την παραμικρή σύγχυση ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό, όπου η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει σωρεία προκλήσεων από την Τουρκία».