Ποιο είναι το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το 2021, σε περίπτωση που δεν υπάρξει βουτιά της Οικονομίας λόγω κορωνοϊού. Τι εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού η κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει την οικονομική πολιτική σε τροχιά μείωσης του φορολογικού βάρους, αλλά όλα θα κριθούν από το αν θα κάνει νέα «βουτιά» η οικονομία λόγω της πανδημίας.  Το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται πως θέλει να πραγματοποιήσει μείωση των φορολογικών συντελεστών, η οποία θα ελαφρύνει τους φορολογούμενους, ειδικά σε μια δύσκολη εποχή για όλους.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ξεκινώντας από το 2021. Το βασικό σενάριο προβλέπει τον μηδενισμό της εισφοράς για εισόδημα έως 20.000 ευρώ και μείωση 20% για  τα υψηλότερα εισοδήματα. Η εισφορά αλληλεγγύης είχε επιβληθεί τα πρώτα μνημονιακά χρόνια για να περιοριστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται ακόμα κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που κυμαίνεται από 500 έως 1.000 ευρώ, η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Προϋπόθεση για να ξεκινήσει η μείωση των φόρων είναι να μην υπάρξει βουτιά της οικονομίας λόγω νέου lockdown. Οι μειώσεις των φόρων θα αποτυπώνονται στο κείμενο του προϋπολογισμού του 2021.

Πηγή: ΕΝΦΙΑ: Έρχεται μείωση ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση τέλους επιτηδεύματος