Η Έκθεση «Das Leben der Anderen» του Ηλία Παπαηλιάκη στην Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας

Η Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας παρουσιάζει την έκθεση “Das Leben der Anderen” του Ηλία Παπαηλιάκη, με τη συμμετοχή του Νικόλα Βαμβουκλή.

Η έκθεση περιλαμβάνει ένα σύνολο έργων μικρών, κυρίως, διαστάσεων σε ποικίλα μέσα (ζωγραφικά, σχέδια, εκτυπώσεις και εγκαταστάσεις) με κοινό παρονομαστή την εκφραστική δύναμη των ανοικείων αναπαραστάσεων.

Η έκθεση δανείζεται το τίτλο της από την ομώνυμη γερμανική δραματική ταινία “Οι Ζωές των Άλλων” (2006) και πραγματεύεται τις δυναμικές της κυριαρχίας μέσα από αφηγήσεις που αναφέρονται στην επικαιρότητα, την λαογραφία αλλά και την ιστορία της τέχνης. 

Θίγοντας ζητήματα επιθυμίας, φύλου και αντίληψης της κίνησης, οι καλλιτέχνες αναδεικνύουν σώματα ανθρώπων και ζώων που παρουσιάζονται ταυτοχρόνως ευάλωτα και δυναμικά. Με έμφαση στην έννοια της τελετουργίας, τα έργα-φιγούρες συνδέονται εννοιολογικά σε ένα πεδίο υπαρξιακών, κοινωνικών και ιδεολογικών συγκρούσεων, όπου ο επισκέπτης καλείται να διαπραγματευτεί για τις δυνατότητες και τις προοπτικές του μέλλοντος τους. 

Βιογραφικά

  • Ο Ηλίας Παπαηλιάκης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1970.

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, την περίοδο 1990-1996.

Το 1998 βραβεύτηκε με το Α’ βραβείο του ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου, ενώ το 2001 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην μπιενάλε της Βενετίας.

Το 2017 συμμετείχε στην έκθεση “documenta 14” (Αντίδορον, έργα από τη μόνιμη συλλογή του Ε.Μ.Σ.Τ)

Έχει παρουσιάσει περισσότερες από 20 ατομικές εκθέσεις σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους στην Ελλάδα, σε χώρες της Ευρώπης (Αγγλία Γερμανία, Σουηδία) καθώς και στις Η.Π.Α. , ενώ έχει συμμετάσχει σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις σε μουσεία και σε χώρους σύγχρονης τέχνης σε όλο τον κόσμο.

Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. 

Έκθεση “Das Leben der Anderen” 

Εγκαίνια: Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 & ώρα 7:00 μ.μ.

Τόπος: Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων  – Περιστύλιο

Διάρκεια έκθεσης: 30/11/2017 – 20/01/2018

Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή, 10:00 – 16:00 (εκτός Δευτέρας & επίσημων αργιών)

Πληροφορίες: 26610-48690