Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το δημοτικό πρόγραμμα τουριστικής προβολής με την επωνυμία «Οδυσσέως Ξενία 2018», με τις αρνητικές ψήφους της ΛΑ.ΣΥ.

Την εισήγηση του προγράμματος τουριστικής προβολής έκανε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Τουρισμού, Βασίλης Καββαδία με τον τίτλο «Οδυσσέως Ξενία» και προϋπολογισμό 248.000€, τα οποία δύνανται να ανευρεθούν μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού παρουσιάζοντας την εισήγηση του στην αρμόδια Δημοτική Επιτροπή, που συνεδρίασε στις 20/12 τόνισε ότι  «το πρόγραμμα βασίζεται στρατηγική του ΟΧΕ (ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση), το οποίο εγκρίθηκε από την Περιφέρεια και σύμφωνα με την οποία η Κέρκυρα παρουσιάζεται ως πολυθεματικός και πολυπολιτιστικός προορισμός».

Και υπογράμμισε πως « η αγορά της Κέρκυρας μετατοπίζεται από την ενότητα Τουρισμός-Αναψυχή στην ενότητα Τουρισμός-Αναψυχή-Βιωματική Εμπειρία, με υπόβαθρο το μύθο του Οδυσσέα».

Μάλιστα ο Β. Καββαδίας έκανε αναφορά  πως η  πρόταση αυτή έχει συζητηθεί με το Υπουργείο Τουρισμού και τα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά μέσω της ΠΕΔΙΝ, και έτυχε κοινής αποδοχής, παρόλο που το εγχείρημα αυτό δε θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα από όλα τα Ιόνια Νησιά. Οι άξονες προτεραιότητας και οι  ειδικοί στόχοι , όπως αυτοί περιγράφονται  στην Εισήγηση του προγράμματος Τουριστικής Προβολής 2018: «Οδυσσέως Ξενία»:

Στην Κέρκυρα o «Οδυσσέας» δίνει αφηγήσεις μέσα από την Τέχνη (ζωγραφική), λογοτεχνία (Durrels), μουσική (οι όπερες του Verdi πρώτα χειροκροτούνταν στην Κέρκυρα, πριν την περιοδεία τους σε όλη την Ευρώπη), στα συνέδρια θα δίνονται αφηγήσεις των επιτευγμάτων, οι σύγχρονοι «Οδυσσείς» του πνεύματος, της τέχνης, των επιστημών θα επισκεφτούν το νησί μας και θα μιλήσουν στα συνέδρια.

Οι τουριστικές εκθέσεις

Για το 2018 ο Δήμος Κέρκυρας επέλεξε να συμμετάσχει στις πιο σημαντικές Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις: στο Μιλάνο, Βερολίνο, Μόσχα, Βελιγράδι, Λονδίνο, Θεσσαλονίκη.

Σε όσες εκθέσεις φιλοξενήθηκε ο Δήμος Κέρκυρας στο περίπτερο της ΠΙΝ, δεν οργανώθηκαν B2B συναντήσεις, δεν είχαμε νέα θεματικά έντυπα περιηγητικού οδηγού του νησιού μας.

Για αυτό στην εισήγηση του «Οδυσσέως Ξενία» προτείνεται προϋπολογισμός 240.000€, τα οποία μπορούν να εξασφαλιστούν από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Πάντως η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μ. Μουζακίτη, που ήταν παρούσα στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής ενημέρωσε πως φέτος ο προϋπολογισμός του Δήμου για την τουριστική προβολή δεν θα υπερβαίνει τις 90.000€.