Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ για τοΠάσχα, που υλοποιείται από το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, περιλαμβάνει μια σειρά αυστηρών μέτρων που εφαρμόζονται σε 24ωρη βάση

Για την αποτροπή της μετακίνησης όσων τυχόν επινοήσουν διάφορες μεθόδους για να «σπάσουν» την καραντίνα, λόγω του κορωνοϊού και προσπαθήσουν να μεταβούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, θα υπάρχουν μπλόκα σε όλα τα διόδια των εθνικών οδών, στους παράδρομους, καθώς και σε καίρια σημεία του οδικού δικτύου της περιφέρειας.

Παράλληλα, θα υπάρχει και επιτήρηση από αέρος, με drones και ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και του Πυροσβεστικού Σώματος, ώστε να εντοπιστούν τυχόν παραβάτες.

Από το πρωί της Παρασκευής ισχυρές είναι οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ που βρίσκονται στα διόδια της Ελευσίνας προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα περάσουν μόνο όσοι έχουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Μέχρι τις 12 το μεσημέρι είχαν εντοπιστεί πέντε παραβάτες στους οποίους επιβλήθηκε το σχετικό πρόστιμο.

Οι περισσότεροι από όσους περνούν από τα διόδια επικαλούνται την ανάγκη φροντίδας ηλικιωμένου συγγενή τους με τους αστυνομικούς να δίνουν το «οκ» μόνο όταν διαπιστώνουν ότι έχουν τα έγγραφα που προβλέπονται.

Δείτε βίντεο σήμερα το πρωί από τα διόδια Ελευσίνας, όπου έχουν δημιουργηθεί ουρές λόγω των ελέγχων:

Διόδια έλεγχοι

Σημειώνεται ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το ΦΕΚ που προβλέπει τον διπλασιασμό των προστίμων (σε 300 από 150 ευρώ) για τους παραβάτες αλλά και την αφαίρεση πινακίδων από τα οχήματα για 60 ημέρες.

Αυστηροί έλεγχοι θα διενεργούνται ταυτόχρονα στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, αλλά και των ΚΤΕΛ, ενώ το Λιμενικό Σώμα θα ελέγχει όλους ανεξαιρέτως τους πορθμειακούς σταθμούς.

Επίσης, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές,θα υπάρχουν και συνεχείς περιπολίες, τόσο σε μεγάλα αστικά κέντρα όσο και σε μικρότερες πόλεις,

καθώς και σε χωριά για την αποτροπή τυχόν συγκεντρώσεων πολιτών, ειδικά την Κυριακή του Πάσχα.

Σημειώνεται ότι, όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, όσον αφορά στα αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και ΚΤΕΛ της χώρας,

θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων προς τη φερόμενη, βάση τηςΕ1, δήλωση της μόνιμης κατοικίας και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων.

Εξαιρούνται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους.

diodia-eksodos03
diodia-eksodos02
diodia-eksodos

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στις περιπτώσεις εκείνες που θα διαπιστωθεί άσκοπη μετακίνηση, εκτός του νομού κατοικίας,

το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες των παραβατών για 60 ημέρες και το όχημα θα επιστρέφει στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε.

«Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής διενεργεί συστηματικούς ελέγχους σε όλο το οδικό δίκτυο, ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Οι πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις, τα μέτρα είναι για το καλό τους, αλλά και για το καλό όλων μας», τονίζει σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής Σπυρίδων Λάσκος, σχετικά με τα μέτρα που λήφθηκαν για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο.

diodia03

diodia02

Πηγή: Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. για το Πάσχα