Προς ανασχηματισμό οδεύει η κυβέρνηση καθώς ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει ότι «το καράβι βουλιάζει» και έχει «καεί» συνολικά το κυβερνητικό σχήμα.

Με τα κυβερνητικά ποσοστά να καταγράφονται στο επίπεδο του 12 ή το πολύ 15% η απόφαση του πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει σε αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος πριν από τη ΔΕΘ.

Το δύσκολο στοιχείο του ανασχηματισμού, δεν είναι η επιλογή χρονικού σημείου αλλά η περίπλοκη εξίωση που πρέπει να λύσει ο πρωθυπουργός σε σχέση με τα πρόσωπα που θα επιλέξει.

Οι εισηγήσεις είναι αλλεπάλληλες και ήδη έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα.

Συνεργάτες του Α.Τσίπρα εισηγούνται απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη.

Οχι τόσο γιατί ευθύνεται για την καταστροφή, αλλά γιατί είναι «δελφίνος». Ο Πάνος Σκουρλέτης για πολλούς θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα.

Μετά από μια ήττα που στην καλύτερη περίπτωση θα φέρει το κόμμα στα επίπεδα του 2012, ιδανικά, ο Α.Τσίπρας δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα σταθεί στην ηγεσία του κόμματος και ο

Π.Σκουρλέτης είναι μοναδικός, πλέον, που θα μπορούσε να αρθρώσει ηγετική φωνή, ειδικά μετά το «κάψιμο» της περιφερειάρχη Ρ.Δούρου.

Εισηγήσεις όμως υπάρχουν και για την απομάκρυνση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και για τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Πιθανό η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να αναβαθμιστεί σε υφυπουργείο, δημιουργώντας άλλο ένα κενό, καθώς αναμένεται να απομακρυνθεί ο τωρινός γενικός γραμματέας του οργανισμού Γιάννης Καπάκης.

Παράλληλα τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης είναι δεσμευμένα σε συγκεκριμένα υπουργεία και πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να μετακινηθούν για να πιάσουν πόστο σε άλλα.

Τέτοια είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Κοτζιάς, η Έφη Αχτσιόγλου.

Ερώτημα είναι ο Πάνος Καμμένος. Θα μείνει υπουργός Εθνικής Αμυνας; Παρά την μέχρι πρότινος καλή θητεία του, τα έχει «θαλασσώσει» εσχάτως και έχει χάσει όλη την εκλογική πελατεία του που εξασφάλιζε το «δεξιό πατριωτικό» άλλοθι στην κυβέρνηση.

Δύσκολο, πάντως, να απομακρυνθεί χωρίς την θέλησή του και αν απομακρυνθεί θα πάει σε άλλο υπουργείο.