Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ανακοινώνεται μέσα στις επόμενες μέρες με τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει τις τελευταίες επαφές.

Θα ακολουθήσουν και άλλες ανακοινώσεις για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις εθνικές εκλογές και για τα πρόσωπα που θα στηριχτούν στις δημοτικές εκλογές, σε όλη την επικράτεια, ώστε να πέσουν στη μάχη οι υποψήφιοι και να κλιμακωθεί ο πολυμέτωπος προεκλογικός αγώνας.

Η Πειραιώς θεωρεί πιο πιθανό το σενάριο να γίνουν μαζί εθνικές, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές στις 26 Μαΐου και σε καμία περίπτωση δεν θέλει τα σενάρια για εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο, επειδή θεωρεί ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στο κλίμα πολιτικής αστάθειας που επικρατεί σήμερα.«Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος πλήττει την οικονομία καθώς δεν στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς τους ξένους και τους εγχώριους επενδυτές» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εφημερίδα Merkur του Μονάχου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην βαυαρική πρωτεύουσα όπου συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και Ασφάλεια.

Η προκήρυξη των εθνικών εκλογών αποτελεί προνόμιο του πρωθυπουργού. Εάν ο κ.Τσίπρας δεν κάνει την κίνηση να τις φέρει λίγους μήνες νωρίτερα, η Πειραιώς είναι αποφασισμένη να ανακηρύξει τις ευρωεκλογές σε μητέρα όλων των μαχών δίνοντας ένα δημοψηφιστικό χαρακτήρα το οποίο θα εστιάζει στο σύνθημα «φύγετε» που θεωρεί ότι είναι απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα και ότι αυτή εκπροσωπεί από τη διαχείριση της οικονομίας μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η ομάδα της ΝΔ στην ευρωβουλή επικεφαλής της οποίας έχει τεθεί με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μειμαράκης, έχει να παίξει κρίσιμο ρόλο την επόμενη μέρα των πολιτικών ζυμώσεων και των διεργασιών για το που θα στραφεί η πυξίδα της ΕΕ. Τα περισσότερα κεντροδεξιά και σοσιαλιστικά κόμματα αναμένεται να καταγράψουν απώλειες σε αντίθεση με τα ακραία και τα ακροδεξιά που ανεβαίνουν σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον η ελληνική κυβέρνηση θα έχει να διαπραγματευτεί τη μείωση των επαχθών αντιαναπτυξιακών πρωτογενών πλεονασμάτων και να διαχειριστεί το μεταναστατευτικό που θεωρείται βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης από τον Ερντογάν στο πόκερ των ενεργειακών κοιτασμάτων.

Μεταξύ των υποψηφίων για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ αναμένεται να είναι αρκετά ενδιαφέροντα πρόσωπα:

Από το Ποτάμι προέρχεται και ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Παύλος Ελευθεριάδης. Είχε κατεβεί με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη στις ευρωεκλογές του 2014 και στις εθνικές του 2015.

Υποψήφιοι θα είναι εκ νέου οι νυν ευρωβουλευτές της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης. Η Μαρία Σπυράκη κατεβαίνει στην Α” Θεσσαλονίκης και οδεύει προς υπουργοποίηση.

Από τους βουλευτές της εθνικής βουλής θα διεκδικήσουν μια θέση στην ευρωβουλή η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και η προερχόμενη από διεύρυνση Κατερίνα Μάρκου.

Επίσης, έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του Γιώργου Κρεμλή του οποίου η μετοχή είναι ψηλά στην Πειραιώς. Είναι σημαίνον στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1981.

Για την ευρωβουλή κατεβαίνει η αν. εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη.

Έκλεισε η υποψηφιότητα του δημάρχου Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου. Το Νοέμβριο του 2018 επανεξελέγη αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος κρατάει την παράδοση και θα εκπροσωπήσει τη νεολαία στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ μεταξύ των υποψηφίων θα είναι και ο οικονομολόγος Δημήτρης Τσαγκάρης που συγκεντρώνει τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά.

crashonline.gr