Πριν λίγο συντονισμένα το σύνολο του τουρκικού τύπου αναδημοσίευσαν άρθρο της Yeni safak με το οποίο ουσιαστικά προαναγγέλλεται τουρκική στρατιωτική πρόκληση κατά της Ελλάδας μέσω της άσκησης «Γαλάζια Θάλασσα».

Η άσκηση αναμένεται πιθανόν να μετατραπεί σε νέα επεισόδιο τύπου Ιμίων με την πιθανή συγκέντρωση μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων από τις δύο χώρες σε περιοχές ελληνικών θαλάσσιων συνόρων.

«Ετοιμαζόμαστε για πόλεμο εντατικά και θα υλοποιήσουμε την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα-2019» με την παρουσία ισχυρών αεροναυτικών δυνάμεων, όπου, ο τουρκικός στρατός η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα εκτελέσουν πιθανά σενάρια πολέμου ως αποτρεπτική δύναμη», αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι αν αντιδράσει η ελληνική πλευρά όλα θα είναι πλέον όλα τα σενάρια ανοικτά ακόμα και πολεμικό επεισόδιο.

Το τουρκικό άρθρο, που φέρεται να δόθηκε κατευθείαν από το γενικό επιτελείο στρατού στην Άγκυρα και να μην γράφτηκε από δημοσιογράφους, έχει την εξής παράγραφο:

«Η άσκηση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, θα περιλαμβάνει τις λεγόμενες επίμαχες περιοχές και αναμένεται να οριοθετήσει την τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Επίσης αναφέρει ότι ο υπουργός άμυνας Hulusi Akar μίλησε για την «Γαλάζια πατρίδα» την οποία προσδιόρισε με έκταση «462000 μιλίων», επισημαίνοντας ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί από 27 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου με την συμμετοχή πολύ μεγάλου αριθμού μονάδων επιφανείας, μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων και μονάδων κομάντος.

Το τι ετοιμάζει η Άγκυρα λοιπόν είναι ηλίου φαεινότερο και η ουσία έγκειται στο τι μέτρα έχει λάβει η Αθήνα σε αυτήν την πιθανή μεγάλη τουρκική πρόκληση που είναι ενόψει.