Με την αύξηση του κατώτατου μισθού, που αναμένεται τον Ιανουάριο του 2019, θα αυξηθούν και μια σειρά επιδομάτων καθώς και οι αμοιβές των απασχολούμενων με μερική απασχόληση, που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Ποιοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους

Από τους 400.000 εργαζόμενους, που εκτιμάται ότι θα δουν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2019 αυξήσεις των αποδοχών τους λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, περίπου 200.000 αμείβονται µε μισθούς 500 ευρώ έως 600 ευρώ, ενώ οι άλλοι 200.000 εργάζονται µε μερική απασχόληση και οι αποδοχές του εξαρτώνται από τον κατώτατο.

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αυξηθεί ο μισθός και αυτών των 200.000 εργαζομένων μερικής απασχόλησης.

Ποια επιδόματα επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συµπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ που συνδέεται με αυτόν, καθώς και μια σειρά από άλλα επιδόματα και βοηθήματα του Οργανισμού.

Ο κατώτατος μισθός λειτουργεί ως ελάχιστο «κατώφλι» για τις μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών αλλά και τα ημερομίσθια των εργατών στον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι επί του ποσού του μισθού υπολογίζονται τα «παγωμένα» επιδόματα προϋπηρεσίας, όπως και το επίδομα γάμου 10% λόγω υπαγωγής στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας.

Τι ισχύει μέχρι σήμερα

Με ρήτρα του 2012 έχει ανασταλεί η προσαύξηση του μισθού για προϋπηρεσία που συµπληρώνεται μετά τις 14 Φεβρουαρίου 2012, έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από 10%.

Όσοι ωστόσο είχαν έως το 2012 συµπληρώσει πάνω από µία τριετία προϋπηρεσίας δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία ­9 ετών και άνω.

Με αντίστοιχο τρόπο το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας έως τον Φεβρουάριο του 2012 και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Πόσο προσαυξάνεται το ποσό των 586,08 ευρώ που ισχύει σήμερα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, που σήμερα είναι 586,08 ευρώ μεικτά για άγαμο, νεοπροσλαμβανόμενο, χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, δεν αποκλείεται να «κλειδώσει» κοντά στην περιοχή των 50 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ποσοστιαία αύξηση κοντά στο 8% και εντός της περιοχής 6%- 10%.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ο νέος κατώτατος, που θα ισχύει από τον ερχόμενο Φεβρουάριο για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στην περιοχή των 630 ευρώ.

Ο νέος, αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει και για τους νέους έως 25 ετών, οι οποίοι σήμερα εµπίπτουν στην περιοχή του υποκατώτατου των 510 ευρώ μεικτά.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι νέοι να έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση από όλους τους μισθωτούς, καθώς θα οδηγηθούν κατευθείαν στον νέο αυξημένο μισθό, καταγράφοντας βελτίωση των εισοδημάτων τους άνω του 15%-20%.

Τι ισχύει για τους part timers

Από την αύξηση του κατώτατου θα επηρεαστούν και αποδοχές μισθωτών που εργάζονται µε μερική απασχόληση, εκτός κι αν εµπίπτουν σε κλαδική σύμβαση που ορίζει υψηλότερους μισθούς.

Έθνος