Ευθύς αμέσως αναβαθμίστηκε η γεωπολιτική και στρατηγική σημασία της Κύπρου, μετά από τις ανακοινώσεις της ExxonMobil για τα αποτελέσματα των ερευνών στο στόχο «Γλάυκος».

Ο αμερικανικός κολοσσός παραμένει στην Κύπρο μετά την ανακάλυψη ενός των μεγαλύτερω κοιτασμάτων στον κόσμο, με στόχο να επεκτείνει τη δράση του και σε άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως είχαμε αναφέρει, οι ενεργειακές εξελίξεις αγγίζουν και την Ελλάδα καθώς ετοιμάζονται και τα σχέδια για έρευνες νότια της Κρήτης.

Παράλληλα, μετά την κατακόρυφη αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής της Α.Μεσογείου, «κλείδωσε» για τις 20 Μαρτίου η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ με την παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Μπαίνει «ομπρέλα» η ΗΠΑ στην τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ με την επικείμενη παρουσία του Μ.Πομπέο, ενώ οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή.

Επιλέγοντας το «έξυπνο» αλλά και σκληρό παιγνίδι έναντι της Άγκυρας η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε ένα ακόμη μεγάλο βήμα για την κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας, την θωράκιση της έναντι των τουρκικών απειλών αλλά και για την ενίσχυση της οικονομίας της , καθώς o αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός

EXXON MOBIL, ρίχνει «άγκυρα» στην Κύπρο με προοπτική να την αναβαθμίσει σε περιφερειακό ενεργειακό Κέντρο.

Το θετικό εύρημα στον στόχο «Γλαύκος» του Οικοπέδου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα ο εντοπισμός ενός εκ των μεγαλύτερων κοιτασμάτων που έχουν βρεθεί παγκοσμίως την τελευταία τριετία.

Πυροδοτεί εξελίξεις όχι μόνο στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πλέον η αμερικανική εταιρία, εάν μετά και την επόμενη γεώτρηση που έχει προγραμματίσει επιβεβαιώσει τη ύπαρξή των συγκεκριμένων μεσαίων η και μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Σε συνδυασμό με το εντοπισμένο κοίτασμα Αφροδίτη στο Οικόπεδο 12 και το κοίτασμα στο σημείο «Καλυψώ» του Οικοπέδου 6 το οποίο έχει εντοπίσει η γαλλική TOTAL, θα επεκτείνει την δραστηριότητα της και σε άλλα Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Όμως οι Αμερικανοί που δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για τον «Γλαύκο» είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν έως και 4 ακόμη Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ,

ενώ ήδη εξετάζουν την διεύρυνση της δραστηριότητας τους στην περιοχή με συμφωνίες με τον Λίβανο ,την Αίγυπτο και φυσικά την Ελλάδα,

ενώ για το Ισραήλ λειτουργεί ανασταλτικά το γεγονός ότι στην περιοχή οι Αμερικανοί έχουν εμφανισθεί σε κοινοπραξία με την κρατική εταιρία του Κατάρ Qatar Petroleum.

Ο εντοπισμός αν όχι γιγαντιαίων αλλά πάντως σημαντικών μεσαίου και μικρού μεγέθους κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ δίνει στην

EXXON MOBIL την δυνατότητα να σχεδιάζει ήδη την υλοποίηση του βασικού σχεδιασμού, για την κατασκευή τερματικού σταθμού LNG στο έδαφος της Κύπρου, απ’ όπου θα εξάγεται το φυσικό αέριο της Κύπρου αλλά και των γειτονικών χωρών.

Μια επιλογή που όχι μόνον θα εκτοξεύσει την κυπριακή οικονομία, προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις αλλά θα προσφέρει αμερικανική «ομπρέλα» ασφαλείας για την Κύπρο καθώς η EXXON MOBIL είναι εταιρία που ταυτίζεται με τα κρατικά αμερικανικά συμφέροντα.

Το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα πυκνό σε ότι αφορά τις ειδήσεις από το κεφάλαιο της «Ενέργειας» στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Τέλος Απριλίου η TOTAL αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο σημείο Καλυψώ στο Οικόπεδο 6 ένα από τα πέντε (Οικόπεδα 1,4,5,6,7) τα οποία έστω και μερικώς διεκδικεί η Τουρκία ως δική της υφαλοκρηπίδα.

Η TOTAL αναμένεται να κερδίσει τα δικαιώματα του Οικοπέδου 7 για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έχει σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου.

Η TOTAL όμως συγχρόνως θα αναλάβει και τα Οικόπεδα 2,3,9 για τα οποία τον πρώτο ρόλο είχε η Ιταλική ΕΝΙ που όμως αποδείχθηκε (λόγω και των ειδικών πολιτικών συνθηκών στην Ρώμη)

αναποτελεσματική στην διαχείριση των απειλών της Τουρκίας όταν επιχειρήθηκε η γεώτρηση στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ και το γεωτρύπανο αποσύρθηκε υποκύπτοντας στις τουρκικές απειλές και παρενοχλήσεις.

Όσο για την EXXON MOBIL αναμένεται να διεκδικήσει τα δικαιώματα για μέχρι και τέσσερα Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ καθώς πλέον οι τουρκικές απειλές ωθούν την Κυπριακή κυβέρνηση να αναζητήσει ασπίδα προστασίας

Ακριβώς στην παραχώρηση των Οικοπέδων της ΑΟΖ σε πετρελαϊκούς κολοσσούς που πέραν του μεγέθους τους έχουν την πλήρη στήριξη των κυβερνήσεων των χωρών προέλευσης τους ,όπως είναι η EXXON MOBIL και η TOTAL.

Σημαντική στιγμή για την Λευκωσία είναι όταν εντός του Μαρτίου θα υπογραφούν μια σειρά συμφωνίες με την Γαλλία οπου όμως με ευφυή τρόπο η κυπριακή πλευρά έχει διασυνδέσει την ενεργειακή,

με την αμυντική συνεργασία , εξέλιξη που ενισχύει πολλαπλασιαστικά την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μέσα σε αυτό περιβάλλον και με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρώτη ένδειξη ότι η τακτική αποτροπής της Κυπριακής Δημοκρατίας ,λειτούργησε αποτελεσματικά, όπως αναφέρει ο αναλυτής Νίκος Μελέτης και το Liberal.

Μετά από συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια των Υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας της Κύπρου κ. Ν. Χριστοδουλίδη και Γ. Λακκοτρύπη τόσο προς ξένες κυβερνήσεις αλλά και προς ξένες πετρελαϊκές εταιρίες,

η Τουρκία δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει την σύμπραξη εξειδικευμένων εταιριών ή έστω και επιστημονικού- τεχνικού προσωπικού, που είναι απαραίτητα για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων μεγάλου βάθους και επεξεργασία των στοιχείων.

Έτσι την περασμένη Τρίτη ο Μελιχ Χαν Μπιλγκιμ, πρόεδρος της ΤΡΑΟ ,της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Τουρκίας που έχει στην διάθεση της τα δυο υπερσύγχρονα γεωτρύπανα

Fatih και Deepsea Metro I και τα δυο ερευνητικά σκάφη Barbaros και Oruc Reis, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει γεωτρήσεις νότια της Κύπρου αλλα βορειοδυτικά του νησιου .

Δεν διευκρίνισε αν η γεώτρηση θα γίνει εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας η σε περιοχές που εμπίπτουν στην παράνομη και άκυρη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο «οριοθέτηση» μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Η Κυπριακή κυβέρνηση έχει μέσω επιστολών προειδοποιήσει ότι θα στραφεί νομικά εναντίον ξένων εταιριών αλλά και προσωπικού το οποίο θα συμμετάσχει σε παράνομες εργασίες

και έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και Οικοπέδων που είναι οριοθετημένα βάσει διμερών συμφωνιών με γειτονικά κράτη.

Τετραμερής με την συμμετοχή Πομπέο

Μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο στόχο «Γλαύκος» στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ ανακοίνωσε στο Φόρουμ των Δελφών,

ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, θα παρευρεθεί στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί εντός Μαρτίου στο Ισραήλ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου. Ο εντοπισμός φυσικού αερίου στο οικόπεδο 10 αναβαθμίζει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Κύπρο αλλά και την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα η ανακοίνωση της παρουσίας Πομπέο στην τριμερή μεταξύ Αναστασιάδη, Τσίπρα, Νετανιάχου στέλνει από μόνη της ισχυρό το μήνυμα της Ουάσιγκτον στη στήριξη της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών αλλά και της Αιγύπτου

καθώς και την αναγκαιότητα ανάπτυξης συνεργιών στη Μεσόγειο. Μήνυμα που εκτείνεται και προς την Άγκυρα την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλης κλίμακας τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει σε ένα σχέδιο κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου (EastMed) από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Με την πραγματοποίηση της τετραμερούς και κυρίως από τις αναφορές που αναμενόμενα θα γίνουν από τον επικεφαλής της διπλωματίας της παγκόσμιας υπερδύναμης θα κατανοήσουμε και εμείς, αλλά κυρίως η Τουρκία, πόσο αλλάζουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και ισορροπίες.

Αποκλειστικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση – που ειρήσθω εν παρόδω αντικαθιστά την προαναγγελθείσα τριμερή στην Κρήτη – θα είναι η ενεργειακή ασφάλεια.

Το μομέντουμ δε της επιβεβαίωσης της παρουσίας του κυρίου Πομπέο δεν είναι καθόλου τυχαίο και δεν είναι συγκυρία ότι επιβεβαιώθηκε αμέσως μετά από τις ανακοινώσεις της Exxon Mobil.

Αντίθετα, αυτό δείχνει την ταύτιση των συμφερόντων της Αμερικανικής εταιρείας με τα στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή των ιδίων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το δε γεγονός πως η αξιοποίηση του κοιτάσματος δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από την παρέλευση 20 ετών, δείχνει ότι η Αμερική ως χώρα, θα είναι εδώ παρούσα με ότι αυτό συνεπάγεται σε γεωπολιτικό, γεωστρατηγικό και οικονομικό επίπεδο.

Θα πρέπει πάντως να πούμε ότι η ενισχυμένη παρουσία των Αμερικανών δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό και θα πρέπει η Δημοκρατία να φροντίσει καλά τα του οίκου της μη βάζοντας τα αυγά της σε καλάθια ξένων.