Επιχορήγηση προς τους δήμους δίνει η κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργηθούν νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί από την επόμενη περίοδο.

Στη χθεσινή συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου το δήμο Κέρκυρας εκπροσώπησε ο πρόεδρος του οργανισμού παιδείας- πρόνοιας Σωτ. Καζιάνης. Όπως είπε μιλώντας στην «Κ.Σ». ο δήμος Κέρκυρας θα λάβει επιδότηση 75.000 για δημιουργία μιας εως δύο μονάδων που θα καλύψουν 50 επιπλέον παιδιά.

«Πρόκειται για θετικό μέτρο ωστόσο δε φτάνει μόνο αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως είπε υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με το προεδρικό διάταγμα 99/17 που καθορίζει την δυνατότητα να πάρουν οι δήμοι παιδιά στους παιδικούς ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα με τον κ. Καζιάνη από τους 14 παιδικούς σταθμούς του δήμου, οι 11 χρήζουν ανακαίνισης κλπ ώστε να προσαρμοστούν στα δεδομένα του σχετικού προεδρικού διατάγματος.

«Λόγω αυτών των μέτρων προσαρμογής θα έχουμε μείωση του αριθμού των νηπίων και ειδικά σταθμοί όπως ο Β’ του δήμου που τώρα έχει 75-80 παιδιά, θα υποχρεωθεί να έχει στη δύναμή του 45-50. Αρα πρέπει εκ των πραγμάτων να γίνει ένας νέος σταθμός στη πόλη δυναμικότητας 50 νηπίων. Ακόμα να γίνει προσπάθεια για ένα ακόμα στη Βόρεια Κέρκυρα, αν βέβαια τα οικονομικά του δήμου το αντέχουν» υπογράμμισε ο κ. Καζιάνης.

Φωτίου: Βάσει τοπικών αναγκών η επιδότηση των παιδικών σταθμών

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Παρασκευή με δημάρχους και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, η κ. Φωτίου είπε ότι διαπιστώθηκαν αποκλίσεις μεταξύ των διαθέσιμων θέσεων φροντίδας βρεφών και νηπίων σε βρεφικούς, νηπιακούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα vouchers που χορηγήθηκαν στις μητέρες.

Oπως χαρακτηριστικά αναφέρει το in.gr «για το λόγο αυτόν και με δεδομένο ότι η φροντίδα των παιδιών προσχολικής ηλικίας είναι βασική υποχρέωση της Πολιτείας», ανέφερε ότι το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επέλεξε συγκεκριμένους δήμους να επιδοτηθούν για την αναμόρφωση-ανακαίνιση και προσαρμογή στις νόμιμες προϋποθέσεις υφιστάμενων κτιρίων, ιδιόκτητων ή μισθωμένων, καθώς και για την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού προς λειτουργία νέων μονάδων φροντίδας βρεφών ή/και νηπίων.

Φορέας διαχείρισης είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), η οποία θα εκδώσει πρόσκληση ενδιαφέροντος, στη συνέχεια απαιτείται μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και στα τέλη Μαΐου θα υπάρξει ο πλήρης φάκελος και η δημοπράτηση.

kerkyrasimera.gr