Μία νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς και υγιείς εθελοντές στη Γερμανία και τη Βρετανία και το αποτέλεσμα έδειξε ότι υγιείς άνθρωποι που δεν έχουν ασθενήσει από τον κορωνοϊό εμφάνισαν κύτταρα (T Cells) στο αίμα τους, που αντιδρούσαν στον κορωνοϊό.

Τα κύτταρα αυτά αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος στον ανθρώπινο οργανισμό και συμβάλουν στην προστασία του από μολύνσεις. Το γεγονός πως αλληλεπιδρούν με τον κορωνοϊό, υποδηλώνει πως οι εν λόγω άνθρωποι πέρασαν παρόμοια μόλυνση στο παρελθόν.

Πώς όμως είναι δυνατό κάποιος να μην έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, αλλά να διαθέτει αντισώματα που αλληλεπιδρούν μαζί του; Σύμφωνα με την εξήγηση των επιστημόνων, όπως δημοσιεύεται και σε σχετικό άρθρο του αμερικανικού CNN, εκείνοι θα πρέπει να «απέκτησαν τα αντισώματα σε παρελθούσες μολύνσεις με «ενδημικούς» κορωνοϊούς».

Ωστόσο, το αντίσωμα αυτό, από παρόμοιο ιό, φαίνεται πως έχει την ικανότητα να αντιδρά στον νέο κορωνοϊό, υπάρχουν δηλαδή κάποιου είδους αντισώματα. Αυτή η διαδικασία, ονομάζεται στη λοιμωξιολογία «διασταυρούμενη αντιδραστικότητα».

Σε τι βαθμό προστατεύουν τα αντισώματα αυτά από τον κορωνοϊό
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει από την έρευνα αυτή είναι σε πιο βαθμό τα αντισώματα αυτά σε υγιείς ανθρώπους επηρεάζουν την εξέλιξη της ασθένειας Covid-19 στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Νομίζω το μεγάλο ερώτημα είναι να περάσουμε από το γεγονός πως έχουμε αυτά τα αντισώματα στην κατανόηση του ρόλου τους» σημειώνει ειδικός του πανεπιστημίου του Χόπκινς μιλώντας στο CNN.

Πηγή: Κορωνοϊός: Νέα έρευνα αναφέρει ότι όσοι δε νόσησαν ποτέ έχουν δημιουργήσει αντισώματα στον κορωνοϊό